Kari elektronikus levelezési szabvány

 1. Email-szabványunk a nemzetközi szabvány MIME. Ilyen kódolást tudó mailer-ek: pine, Eudora, WinPmail, stb. Az ilyen levelek fejlécében megjelenik a
  • MIME-Version: 1.0

  vagy hasonló sor. A MIME az ékezetes karakterek helyes továbbítását automatikusan lehetővé teszi a hálózaton.

  2) A levelek kódolása és a helyi képernyő-beállítás mindenhol a szabványos latin-2 (esetleg latin-1). A mail-ekben ezt a

  • Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2

  (esetleg

  • Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1 )

  sor jelzi. Minden mailer meg kell, hogy értse mindkettőt. Az ilyen kódolású magyar szövegeket mindenki ékezetes karakterekkel látja a képernyőn (aki mégsem, az állítsa át a képernyőt, valószínűleg az a baj, hogy régi CWI kódolású szövegekre van beállítva), legfeljebb a hosszú ő hullámos, az ű kalapos.

  3) A Word-alapú file-ok cseréje esetén RTF-file-okat és MIME-alapú attachment-et használunk. Ez csökkenti a vírusveszélyt, és növeli a különböző Word- és fontváltozatok által okozott inkompatibilitást.

Ha ezek mindenhol teljesülnek, a karon mindenki mindenkivel hibátlanul tud majd közvetlenül ékezetesen levelezni, és rtf-file-okat küldeni, továbbá lehetővé válik, hogy a külföldön lévő magyarokkal illetve külföldiekkel külön nehézség nélkül is ékezetes email-eket váltsunk. Ahhoz, hogy ez mind működjön, mindannyiunknak egyformán kell beállítania a tanszéki (és dékáni hivatali) számítógépek kódlapjait. Ennek nagy része már megtörtént.

Megjegyzések:

 1. Több rendszerben is választható pl. az uuencode alapú kódolás is. Ezt nem mindenki tudja olvasni, illetve ilyen beállítás esetén nem mindenki tudja kifejteni a BASE64 alapú attachment-et, ezért ehelyett jobb a BASE64 beállítás. Ezt az üzenetben a

  Content-Transfer-Encoding: BASE64

  sor jelzi a file kódjának fejrészében.

 2. A Pegazus mail bizonyos esetekben külön beállítást igényel. Információk ehhez:
 • A 4.12 verziótól kezdve a problémák megszűntek: V4.12 is a consolidation release that fixes a fairly wide range of minor problems in the v4.10 and v4.11 releases. It also fixes a major problem where Eastern European character sets were not correctly written into outgoing mail messages, and another where replying to a message and specifying "no signature" would result in an application crash. V4.12 also correctly installs a default Content Control definition (see below) for existing users (v4.10 and v4.11 would only install the default set for new users).

  Aki régebbi verziójú, de megfelelően update-lt 32-bites winpmail-t használ, annál a fentieknek megfelelően működnie kell. Az alábbi verzió megfelelő beállítással már helyesen működik:

  WinPMail version: v3.01d (Win32), Nov 11 1998

  Ez letölthető:

  ftp://ftp.let.rug.nl/pegasus/winpmail/

  Ebben a

  Tools/Options/Advanced/Default MIME character set: ISO-8859-2

  beállítást kell tenni, valamint "lefordítani" egy erőforrás file-t, ami valójában definiálja a kódtranszformációt. Ezt a file-t (WPM-LMTT.RSC) innen le lehet tölteni (Shift-kattintás). Használatkor vagy a pmail könyvtárában, vagy a felhasználó mail directory-jában kell, hogy legyen. Ez az információ a winpmail csomagban található: resource/wpm-lmtt.rsc.

  Az elektronikus mail használatával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat az Elektronikus levelezési kódex tartalmazza.

 •