Várakozásokon felül teljesítenek a kisműholdak!

2020. január 8.

A SMOG-P-t naponta négy-öt alkalommal láthatják hazánkból a szakemberek, összesen negyven-ötven percnyi hozzáférési idővel.

„Pályára állt és jelenleg is aktív a 2019. december 6-án útjára bocsátott fejlesztésünk” – mondta a bme.hu-nak Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense, a SMOG projekt vezetője. A Rocket Lab amerikai cég Electron típusú rakétája az új-zélandi Mahia-félszigetről startolt el, rajta hat, köztük két magyar kisműholddal. A SMOG-P az 5 cm-es élhosszúságú kocka méretével, működő űreszközként világelső lett, miközben az ATL-1 –az első magyar magánműhold, ahol az egyetemi háttér szellemi segítséget jelentett a megalkotásában – is küld jeleket. 

Teljes cikk a bme.hu oldalon

A SMOG-P tehát a világon az első és egyetlen ilyen kis méretű működő műhold, míg az ATL-1 a fedélzetén zajló szigeteléstechnikai anyagkísérlet miatt úttörő (erről később még lesz szó). Ráadásul mindketten megkapták rádióamatőr besorolásukat is: hivatalosan Magyar-OSCAR 105 (MO-105) és Magyar-OSCAR 106 (MO-106) néven is lehet említeni a két magyar műholdat. Az OSCAR annyit tesz, hogy "Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio", azaz olyan űreszköz, ami bizonyíthatóan működik és rádióamatőr berendezés van a fedélzetén.

Teljes cikk az Indexen

Műholdvétel info: http://gnd.bme.hu:3443/