Előkelő BME helyezések a QS 2020-as rangsorokban

2020. március 9.

Az idei összeállítás szerint a BME Magyarország legjobb képzőhelye a mérnöki-technológiai tudományokat tekintve.

https://www.bme.hu/hirek/20200306/9_szakteruleten_is_elokelo_helyen_a_Muegyetem_a_QS_globalis_felsooktatasi_rangsoraban

Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as rangsorának készítői öt tágabb tudományág (bölcsészettudomány, mérnöki-technológiai tudományok, élet- és orvostudományok, természettudományok, társadalomtudományok) és ezen belül 48 szűkebb szakterület szerint vizsgálták 1368 felsőoktatási intézmény teljesítményét.

A mérnöki-technológiai tudományok listáján, amelyre egyedüli magyar felsőoktatási intézményként került fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a 295. lett, ezzel jelentősen javítva a tavalyi 401-450. helyezésén, megelőzve a szomszédos és visegrádi országok intézményeit is: University of Vienna (Ausztria), Brno University of Technology (Csehország), Wroclaw University of Science and Technology (WRUST) (Lengyelország), University Politechnica of Bucharest (Románia), Charles University (Csehország).

A mérnöki-technológiai tudományokon belül 6 szakterületen rangsorolták a vizsgált felsőoktatási intézményeket, ezek alapján 5 összeállításban szerepel a BME a legjobb magyar egyetemként: a számítástudományi és információs rendszerek (Computer Science & Information Systems), a mérnöki - villamos és elektronikai (Engineering - Electrical & Electronic), a mérnöki - gépész, repülésügyi és gyártási (Engineering - Mechanical, Aeronautical & Manufacturing) kategóriákban, amelyek mindegyikében javított tavalyi eredményén, a mérnöki - vegyész (Engineering - Chemical), illetve a mérnöki - építő és szerkezeti (Engineering - Civil & Structural) szakterületi listájára pedig először és egyetlen hazai egyetemként került fel.