NOMS 2020 konferencia a virtuális térben

2020. április 27.

Április 20-24 között került megrendezésre az IEEE/IFIP Network Operations and Management Symposium (NOMS 2020), ami az IEEE Communications Society hat legnagyobb konferenciája közül az egyik. A 30% alatti cikk-elfogadási rátájú tudományos konferencia szervezői Dr. Varga Pál (BME-TMIT), és Dr. Doug Zuckerman (az IEEE ComSoc korábbi elnöke) voltak, a szervezőbizottságban a BME-VIK számos jelenlegi és volt munkatársa is nélkülözhetetlen munkát végzett. A konferencia 300 résztvevője a világ öt kontinensét képviselte.
Különös kihívást jelentett, hogy a COVID-19 miatt kialakult különleges helyzetben a teljes eseményt Budapest helyett a virtuális térben kellett lebonyolítani - mind az 56 szekciót. Az új-zélandi és a kaliforniai résztvevőknek is a magyar időzónához kellett igazodniuk, emiatt a rendezvény időbeni kiterjedését jelentősen át kellett alakítani. A szervezőknek az átállásra alig egy hónapjuk volt csak; az ezzel kapcsolatos kihívások leküzdésében a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) segített.

Ezzel az IEEE ComSoc konferenciák közül a "budapesti" NOMS 2020 abszolút elsőként tette meg a virtuális térbe történő teljes átlépést. A konferencia egyik kiemelkedő újdonsága a poszter-szekció lebonyolítása
volt, amelyhez a 3D térben bejárható kiállítóteret a MaxWhere biztosította. 

https://youtu.be/8fWVPOOwOo0