Műegyetemi lélegeztetőgép fejlesztés VIK együttműködéssel

2020. május 29.

Június 22-én a BME dísztermében köszöntötték a lélegeztetőgép fejlesztésében résztvevő VIK és GPK munkatársakat, tudósít a bme.hu.

"Nemsokára elkezdődik a Műegyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép klinikai tesztje – jelentette be Dabóczi Tamás, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, aki megerősítette, a felső kategóriás készülék kórházi kipróbálása szigorú orvosi ellenőrzés mellett zajlik majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben. A szakember emlékeztetett, a belügyminiszteri felkéréstől számítva mindössze két hónap alatt sikerült egy olyan működő gépet megalkotniuk az intézmény oktató-kutatóinak, amely fel tudja venni a versenyt a világpiacon jelenlévő berendezésekkel. A fejlesztőmunkáról szólva kitért arra, hogy a megvalósításhoz számos szakterület tudásanyagát kellett ötvözni; a BME kilenc tanszékének több mint 30 kollégája dolgozott a projekten."

A Pro Progressio Alapítvány Innovációs Nagydíját a műegyetemi fejlesztésben résztvevők vették át.

A Gépészmérnöki Kar részéről:
Bakonyi Péter adjunktus, Bíró István adjunktus, Boros Róbert doktorandusz, Farkas Zsolt adjunktus, Hodosán Zsolt tanszéki mérnök, Istók Balázs adjunktus, Jacsó Ádám tudományos segédmunkatárs, Kopasz István laborvezető, Kotrocz Krisztián adjunktus, Kovács József Gábor tanszékvezető-helyettes, egyetemi docens, Krisch Róbert adjunktus, Molnár József mesteroktató, Nyírő József adjunktus, Rádics János Péter tanszékvezető helyettes, adjunktus, Suplicz András adjunktus, Szakály Norbert tanszéki mérnök, Szebényi Gábor egyetemi docens, Széles Levente doktorandusz, Török Dániel adjunktus, Vajda Márk doktorandusz

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar részéről:
Dabóczi Tamás tanszékvezető, egyetemi tanár, Becker Péter üzletfejlesztési igazgató/ tudományos munkatárs, Czeller Miklós ügyvivő szakértő, Feil Zoltán műszerész, Horváth Ákos ügyvivő szakértő, Kiss Bálint tanszékvezető, egyetemi docens, Kollár Zsolt egyetemi docens, Kovácsházy Tamás egyetemi docens, Majzik István tanszékvezető helyettes, egyetemi docens, Nagy Péter doktorandusz, Naszály Gábor tudományos segédmunkatárs, Orosz György egyetemi docens, Raikovich Tamás tanársegéd, Renczes Balázs adjunktus, Scherer Balázs mestertanár, Tóth Csaba tiszteletbeli docens, Varjasi István egyetemi docens

Orvosszakértők:
Elek Jenő főorvos, Országos Onkológiai Intézet
Madurka Ildikó klinikai főorvos, Országos Onkológiai Intézet

https://www.origo.hu/itthon/20200622-hamarosan-elkezdodik-a-muegyetemen-kifejlesztett-lelegeztetogep-klinikai-tesztelese.html

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200622/hamarosan-elkezdodik-a-magyar-fejlesztesu-lelegeztetogep-tesztelese-438186

A bme.hu május 28-án összefoglalót közölt a műegyetemi lélegeztetőgép  bemutatásáról, melyen Kásler Miklós, Palkovics László és Pintér Sándor miniszter is részt vettek a BM Heros Zrt. csarnokában.

Pintér Sándor belügyminiszter 2020. március 12-én kérte fel Józsa Jánost, a Műegyetem rektorát az intézmény szakembereire épülő lélegeztetőgép-fejlesztési projekt indítására és koordinálására. A biztonságkritikus rendszertervezés, a gépészeti és elektronikai tervezés, szoftverfejlesztés, a gyártás, az áramlástan, a mechatronika és anyagtudomány jeles kutatói ezután pár hét alatt elvégezték a szerteágazó szakterületeken párhuzamosan zajló munkát, mivel az intézményben már megvolt az innovációhoz szükséges magas színvonalú szakmai tudás, a XXI. század kihívásainak megfelelő eszközpark, emellett a széles körű céges – főként beszállítói – partneri támogatás. A fejlesztési ütemtervet a Belügyminisztérium (BM) elfogadta, a prototípus alkatrészigényének forrását az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) biztosította a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalon (NKFIH) keresztül. A projektfeladatban mind a Gépészmérnöki Kar, mind a Villamosmérnöki és Informatikai Kar több tanszéke részt vett, amelyek tevékenységét Elek Jenő főorvos iránymutatásai segítették. A csapat végül kétféle prototípust alkotott meg: egy PLC-alapú, tehát a piacon elérhető programozható vezérlők beépítésével fejlesztett, és egy mikrokontroller-alapú egyedi fejlesztésű elektronikával vezérelt változatot.

A fejlesztésben a VIK több - AUT, ETT, IIT, VET - tanszéke szoros együttműködésében  közel 20 munkatárs vett részt a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (MIT) szakmai vezetésével és Dabóczi Tamás tanszékvezető irányításával. A fejlesztés további fázisába bekapcsolódik a HVT is.

kormany.hu

hvg.hu