Elkészült a Föld első elektroszmog térképe!

2020. június 8.

Az űrben 6 hónapja (2019. december 6.) keringő SMOG-P a 350 km magasságú pályáról 4000 km átmérőjű, kör alakú területet figyel meg. A területről az antennájába érkező jelek révén már 2000 mérést készített.

„December 6-i fellövése óta kifogástalanul működik a világ legkisebb, 5x5x5 cm-es műholdja, amelyet a Műegyetemen alkottunk meg” – hangsúlyozta a bme.hu-nak Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense, a SMOG projekt vezetője, egyértelműsítve, az űreszköz kettős célt teljesít: egyrészt a fedélzetén berendezéseinek működéséhez megfelelő környezetet teremt, másrészt elektroszmog-mérési feladatait a Földről kapott instrukcióknak megfelelően folyamatosan végzi, és küldi vissza az adatokat. Hozzátetette még: pályája magasságából – ami hetente általában 4-5 km-rel csökken – prognosztizálható, hogy az egyéves évfordulót nem fogja megérni, várhatóan szeptember végén, a sűrűbb légrétegekbe érve elég.

„A SMOG-P küldetése a Földünket körülvevő, ember keltette elektroszmog jelenlétének igazolása, feltérképezése. A 350 km magasságú pályáról 4000 km átmérőjű, kör alakú területről érkeznek antennájába jelek. A műhold lassú pörgése és a vevőantenna nem izotróp iránykarakterisztikája miatt kis időeltérésekkel kellett ismételni a méréseket, majd a legnagyobb amplitudójú jelet figyelembe venni. Eleddig csaknem kétezer mérés készült” – ismertette a projektvezető.

Teljes cikk