Erős elméleti alapok és alkalmazni tudás

2020. június 25.

Az Akadémiai Aranyéremmel kitüntetett műegyetemi oktató-kutató szerint mindkettő jellemzi a BME VIK-et. Keviczky László szülővárosában a Ráckevei Újságnak nyilatkozott életpályájáról.

2020. május 4-én az MTA Elnöksége a legnagyobb hazai tudományos elismeréssel, az Akadémiai Aranyéremmel tüntette ki az MTA rendes tagját a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatóprofesszorát az irányításelmélet és alkalmazásai terén, valamint az ipari folyamatok és rendszerek automatizálásában elért eredményeiért, a hazai rendszer- és irányításelméleti kutatási kultúra kialakításáért, nemzetközi tudományos életbe való integrálásáért, iskolateremtő munkájáért. Az indoklásban az is szerepelt, hogy: „Keviczky László olyan kivételesen nagy hozzájárulást tett tudományágának műveléséhez, oktatásához és alkalmazásához, valamint hazai eredményeink nemzetközi elismertetéséhez, továbbá olyan sokat dolgozott a hazai akadémiai és felsőoktatási közösségért, hogy erre a díjra érdemes.”

Mivel a járvány okozta korlátozások miatt a május- 4-i közgyűlést el kellett halasztani, az érmet majd később fogja átvenni, de ennek a kitüntetésnek a kapcsán felkerestem őt ráckevei házukban és egy egész délutánon át beszélgettünk: származásról, szülőföldről, tudományról, a kutatás szenvedélyéről, életről, hivatásról és a világ nagy kérdéseiről.

Teljes interjú a bme.hu oldalon