A Magyar Tudomány Hónapja a karon

2020. november 6.

A VIK több tanszéke is előadásokkal, workshopokkal készül a 2020. évi Magyar Tudomány Hónapja ünnepségsorozatra.

Az MTA programjai elérhetők itt: https://mta.hu/tudomanyunnep

BME  http://www.bme.hu/hirek/20201103/Unnepi_koszontokkel_dijatadassal_megkezdodott_a_Magyar_Tudomany_Unnepe

VIK programok

2020. november. 19. 16.00

A hálózattudomány területén az utóbbi időben elért új tudományos eredményeket foglalják össze a VIK és az MTA-BME Informatikai rendszerek kutatócsoportjának szervezésében jeles szakemberek egy workshop  keretében.

2020. november 24. 14:00

Szintén a VIK rendezvényeként lesz online látogatható a Jövőformáló elektronika című workshop, amelyen nanohordozókról, a neuromorf logikáról, valamint a hordozható levegőminőség-vizsgáló szenzorklaszterről is többet tudhatnak meg az érdeklődők.

2020. november 24. 16:00

A BME VIK AUT tanszékén folyó kutatásokról és a mesterséges valóság ipari területeken történő alkalmazási lehetőségeiről hallhatunk újdonságokat a tanszék kerekasztal-beszélgetésén. A tervezett program szerint különös hangsúlyt kap a tréningek hatékonyságának összehasonlító vizsgálata különböző tréningeszközökkel, bemutatják a mérési környezetet, módszertanokat, mérési eredményeket, megvalósult projekteket, majd vitaindító beszélgetések következnek a téma szakértőinek részvételével.

 

2020. november. 24. 17.15

A BME VIK Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület rendezvényén a számítógépes játékok e-sportként való megéléséről lesz szó. Az eseményen számítógépes addiktológus, a profi és az amatőr e-sport világ prominens képviselői, vezetői beszélgetnek arról, hogy ez a tevékenység csak kamaszos szórakozás vagy kimerítő agytorna, egészségtelen és elbutító időtöltés, vagy kemény fizikai megmérettetés, felszínes hobbi vagy összetett csapatsport lehet-e.

2020. november 25. 16:00

A BME VIK-en zajló kvantumtechnológiai kutatásokat, kvantumkommunikációs terveket és eredményeket, más műegyetemi karokkal közösen folytatott vizsgálatokat mutatják be az online rendezvényen. Az eseményen a 2017-2021 között zajló HunQuTech projektben eddig elért kvantumkommunikációs eredményeket, valamint a 2020 októberében indult Kvantuminformatikai Nemzeti Labor BME VIK-hez kapcsolódó kvantumkommunikációs terveinek részleteit is megosztják.

2020. november. 25. 16:00

BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) SmartCom Laboratóriumának szakmai délutánján az ipar 4.0 együttműködő rendszereinek támogatására mutatnak be „ABCDE5G” technológiákat egy integrált demonstráció keretében, majd áttekintik a hálózatsemlegesség méréstechnikájának aktuális kihívásait. (ABCDE5G = Artificial Intellience, Blockchain, Cloud Computing, Data Science, Edge Computing és 5G technológiák). A szakemberek egy okos gyártási rendszer példáján keresztül a legújabb technológiák együttműködését, valamint a böngésző-alapú hálózatsemlegességi mérések jelenlegi lehetőségeit és korlátait is illusztrálják.