Új EU H2020 projektben a VIK munkatársai

2020. november 10.

Új EU H2020 kutatási és innovációs projekt

IOTAC: Tervezett biztonságra épülő IoT fejlesztési és tanúsítási keretrendszer

A 7 európai ország ipari szereplőit, kutatási központjait és egyetemeit összefogó konzorcium célja az IoT rendszerek biztonságának, ellenálló képességének javítása.

Budapest, 2020. november 9. – A projekt, 13 európai partner szoros együttműködésével, olyan újszerű, biztonságos, a személyes adatokat legmagasabb szinten védő IoT-architektúrát kíván létrehozni, amely rugalmas és ellenálló IoT szolgáltatási környezetek fejlesztését és működtetését teszi lehetővé. A projekt koordinátora az Atos Magyarország Kft., és további magyar tagként részt vesz benne a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a SafePay Systems Kft.

A megvalósítandó technológiák - front-end hozzáférés-ellenőrzés, több fajta runtime biztonsági funkció: mesterséges intelligencia-alapú észlelési modellek, honeypotok, visszalépési pontok, valamint a valós idejű felügyeleti rendszer - egy biztonságos átjáróban kerülnek integrálásra, és hardver valamint szoftver szinten is biztosítják a megfelelő védelmet.  A hároméves projekt 5 millió EUR támogatást kap az Európai Bizottság H2020 programjából.

A rendszer alapja a tervezett biztonság paradigmája. Az ajánlott irányelvek és eljárások a biztonságos szoftverfejlesztés teljes életciklusát lefedik a tervezéstől a fejlesztésen és a tesztelésen át, az értékelésig és a tanúsításig.

A projekt eredményei négy különböző IoT szolgáltatási környezetben – kereskedelmi (távoli terminálüzemeltetés), lakossági (intelligens otthon), autóipari (autonóm jármű) és légi (drónüzemeltetés) – kerülnek kipróbálásra és értékelésre.

A konzorciumban az IoT ökoszisztéma minden lényeges szereplője képviselve van, a szolgáltatók, az eszközgyártók, a technológiai szolgáltatók, a fejlesztők, a biztonsági szakértők, valamint a kutatók és a szakterület tudósai. A végfelhasználók teszt környezeteken keresztül kerülnek bevonásra.

A projekt fő adatai:

Név: IOTAC: Security by Design IOT Development and Certificate Framework with Frontend Access Control

Szerződés szám: H2020 - 952684

Kezdés: 2020. szeptember 1.

Futamidő: 36 hónap

EU támogatás: 5 millió Euró

Résztvevők: 

Magyarország

Atos Magyarország Kft. - Koordinátor

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

SafePay Systems Kft.

Franciaország

Airbus Defence & Space SAS

Németország

Deutsche Telekom Security GmbH

QuanTag IT Solutions GmbH

Fraunhofer FOKUS

Technische Universität Berlin

 

Görögország

Centre for Research and Technology-Hellas

 Luxemburg

Intrasoft International SA

Lengyelország

Institute of Theoretical and Applied Informatics

Spanyolország

Fundacion Tecnalia Research & Innovation

Kaspersky Lab S.L.