Járműkommunikáció oktatás a VIK-en

2020. december 3.

V2X Járműkommunikáció oktatás a VIK HIT-en

Idén az ötödik éve, hogy megalakítottuk tanszékünkön a Commsignia - BME HIT V2X járműkommunikáció kutatócsoportot, mely a K+F aktivitásokon kívül az oktatásra és a tehetségápolásra is jelentős figyelmet igyekszik fordítani.

Ennek a kerek évfordulónak az ürügyén összefoglaltuk a V2X technológiák oktatása területén eddig elért legfontosabb eredményeinket - tudósít a tanszéki honlap.

-A VIK Infokommunikáció, és Infokommunikációs rendszerek szakirányainak különböző tárgyaiban már több mint 500 hallgatónak tartottunk bevezető előadást a V2X technológiák fejlődéséről, a legfontosabb szabványokról és trendekről.

-Ipari partnerünk, a Commsignia Kft. V2X HW/SW eszközeire és megoldásaira
támaszkodó, elméleti és gyakorlati képzést egyaránt nyújtó V2X
laboratóriumi méréseinket több mint 500 BSc és MSc szakirányos hallgató
végezte már el a VIK-en.
-Az eddig még csak két tavaszi félévben indított, V2X Communication Technologies of Autonomous Vehicles című, angol nyelvű, új választható tárgyunkat (https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIHIAV37/en/) már 29
hallgató vette fel.
-Előadásokkal és laborokkal is részt veszünk a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar által indított Autonomous Vehicle Control Engineer angol nyelvű mesterszak képzésben.
-A V2X jármukommunikációhoz szorosan kapcsolódó feladatokon dolgozva a kutatócsoportban eddig 20 BSc szakdolgozat és 12 MSc diplomaterv született.
-Tudományos Diákköri Konferenciákon (TDK) hallgatóink szereztek már Országos TDK II. díjat, Kari TDK I.-II.-III. díjat, Kari dicséretet és jutalmat is.
-Varga Norbert volt doktorandusz hallgatónk V2X témákra fókuszált munkáival elnyerte az Új Nemzeti Kiválóság Program doktorjelölti ösztöndíját, a BME Csibi Sándor ösztöndíját, és a Méréstechnikai,
Automatizálási és Informatikai Tud. Egyesület (MATE) diplomaterv ösztöndíját. Wippelhauser András volt BSc hallgatónk "ITS Hungary Nívódíj" I. helyezést ért el V2X területre fókuszáló szakdolgozatával.

https://fb.watch/1PUR5nucUc/

https://www.facebook.com/watch/?v=865370787535350