Önkéntesek és rászorulók egymásra találása a CoVCAP rendszerrel

2020. december 15.

Műegyetemi fejlesztés révén valósult meg egy innovatív ötlet idős emberek támogatására.

„A program az új koronavírus-járvány okozta válság közepette szociális, vagy egészségügyi okok miatt segítségre szorulók számára nyújt megoldást úgy, hogy őket önkéntesekkel kapcsolja össze” – ecsetelte a CoVCAP (Coordinating Volunteers Supporting COVID-19 Affected Persons) projekt lényegét annak műegyetemi vezetője, Gincsainé Szádeczky-Kardoss Emese, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Irányítástechnika és Informatika Tanszék egyetemi docense, a témában tartott online sajtótájékoztatón. Az eseményen elhangzott: az innovációt rendkívül gyorsan sikerült nemzetközi együttműködés keretében az indulás állapotáig eljuttatni. A munkában a Műegyetem és a főváros mellett egy Németországban működő informatikai cég és annak a vegyes tulajdonú magyarországi leányvállalata vett részt. Az oktató-kutató emlékeztetett, az intézményben több fejlesztés is zajlik a járványügyi felkészülésre vonatkozóan: a hazai lélegeztetőgép-gyártás a BME-n létrehozott berendezéssel indult el, emellett a kollégák az orvosi maszkok minősítő vizsgálatát végzik, miközben a BME-s hallgatók a tesztelésben segítik a Semmelweis Egyetem (SE) diákjait.

CoVCAP projekt célja a világjárvánnyal sújtott időszakokban elsősorban idős, karanténba került, vagy segítségre szoruló személyeknek gyors és flexibilis módon történő támogatása önkéntesek bevonásával egy mobiltelefon-applikáció és egy honlap használatával. A CoVCAP-rendszerrel a pandémiák alatt, valamint katasztrófahelyzetekben tehermentesíthetők a különféle (szociális, egészségügyi) ellátórendszerek.

A pályázatot a BME VIK által vezetett konzorcium nyújtotta be az Urban Software Institute GmbH, az Urban Institute Magyarország Zrt, valamint Budapest Főváros részvételével. A klasszikus H2020 projektekkel ellentétben ez kifejezetten rövid lefutású, mindössze hat hónapos projekt.

Teljes cikk