Futurisztikus technológiák a tudományos adathalmazok elemzésében

2011. április 19.

A nagyszabású CEEDs (Collective Experience of Empathic Data Systems) projekt célja olyan, a tudat alatti reakciókat és érzelmeket felismerő úgynevezett XIM (Experience Induction Machine) virtuális valóság rendszer, valamint az ehhez� kapcsolódó� integrált technológiák kifejlesztése, amelyek segítséget nyújtanak a különösen nagy méretű tudományos adathalmazok – például az agy neurológiai térképei, csillagászati adathalmazok, régészeti leletek – többdimenziós ábrázolásában és gyorsabb elemzésében.�

A kutatás során olyan immerzív interaktív világ kialakítása a cél, amelyben fiziológiai reakciókat mérő és rögzítő új típusú érzékelők serege teszi lehetővé, hogy a különböző szakterületeket képviselő szakemberek ne csak tudatosan, hanem az adatokban rejlő mintázatok alapján, tudat alatti reakciókkal is navigálhassanak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatócsoportjának feladata annak a 3D grafikai technikákon alapuló vizualizációs modulnak és integrált érzékelőrendszernek a� kifejlesztése, amely mindezt részben lehetővé teszi. Ehhez�� Dr. Takács Barnabás és kollégái egy olyan hordozható panorámikus virtuális valóság� rendszeren dolgoznak, amely teljesen magába foglalja a felhasználót, miközben folyamatosan méri és rögzíti az interakció minden aspektusát. További feladatuk még� vizualizációs technikák és modulok fejlesztése, amelyeket a tudósok� a nagyméretű adathalmazok megjelenítésére és vizsgálatára használnak majd.

A CEEDs projektet – többek között – az Európai Unió 6,5 millió eurós forrásából támogatják, az FP7 Információs és Kommunikációs Technológiák FET (Future Emerging Technologies) programjának keretében, amely éves konferenciáját ezúttal Budapesten rendezi, �2011. május 5-7. között. A CEEDs képviselői itt mutatják be először projektjüket a publikumnak. A projektről részletesebb információ az angol nyelvű sajtóközleményben olvasható, valamint az alábbi honlapokon található.

YouTube video XIM rendszer www.youtube.com/watch?v=hQpmjcws7Zk.

Projekt weboldal: ceeds-project.eu

FET11 konferencia Budapest� http://www.fet11.eu/

További információ:

Dr. Takács Barnabás

BME Immerzív Média és Virtuális Valóság Tudásközpont

Telefon: +36 1�463-4025 / +36 20 390-9454

E-mail: btakacs@emt.bme.hu