Űrhajóstalálkozó a Műegyetemen

2021. november 5.

Űripari szakértők, űrhajósok és az űrkutatásban érdekelt vállalatok találkoztak diákokkal és mutatták be tevékenységüket a BME Űrnapok keretében.

November első hetében rendezik a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusát Budapesten: ehhez kapcsolódva több műegyetemi esemény is az űrkutatás jegyében szerveződött a BME Űrnapokon.

Jan Wörner, az Európai Űrügynökség (ESA) korábbi főigazgatója „United Space in Europe” címmel tartott előadást a BME-en. Prezentációjában többek között felvázolta a szervezet filozófiáját és működésének főbb területeit.

A világ űrhajósait tömörítő ASE (Association of Space Explorers) rendszeresen szervez kongresszusokat tagjainak. Budapest 1986 óta második alkalommal házigazdája az eseménynek. A 2021. évi kongresszus egy hétig tart, amelynek keretein belül ún. közösségi napot is rendeztek. November 3-án a résztvevő űrhajósok öt csoportra oszlottak és Budapest mellett Debrecenbe, Győrbe, Kecskemétre és Miskolcra is ellátogattak. A BME a Magyar Asztronautikai Társasággal (MANT) közösen szervezte a budapesti találkozókat az egyetem I épületében.

Teljes cikk:

https://www.bme.hu/hirek/20211105/Egy_het_az_urkutatas_jegyeben_a_Muegyetemen_is