BME VIK siker az Innovation Academy versenyen

2011. július 14.

Az első nemzetközi infekció kontroll konferencia (ICPIC) keretein belül került megrendezésre az Innovation Academy innovációs verseny, amire a világ minden tájáról nevezett ötletek és start-up cégek közül a műegyetemi STERY-HAND végzett az első helyen. A találmány lényege, hogy objektív kiértékelés tud adni a sebészeti bemosakodás és az egészségügyi kézfertőtlenítés minőségéről. A komoly szakmai és anyagi elismerés mellett talán még fontosabb, hogy ezen keresztül megnyílt a lehetőség a magyar csapat előtt, hogy a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) kézhigiéniás munkacsoportjával dolgozzanak együtt a továbbiakban.

2011. június 28-án kezdődött az első ICPIC konferencia (1st International Conference on Prevention & Infection Control) a világhírű Hopitaux Universitaire de Geneve (HUG) szervezésében, amelyre több mint 1200-an érkeztek a világ minden tájáról, és az összes nagyobb infekció kontrollal és kórházi higiéniával foglalkozó cég képviseltette magát. A konferenciára elfogadott 600 tudományos anyag közül 54 került kiválasztásra az Innovation Academy versenyben való megmérettetésre, amelyek közül 14 kapott lehetőséget, hogy az elődöntőben előbb poszter-előadás formájában, majd pedig rövid, 3 perces előadásban mutassa be a nemzetközi zsűrinek és a több száz érdeklődőnek az elért eredményeket.

A kiválasztott öt döntős projekt a konferencia utolsó napján 15–15 percben mutatkozott be: egy ír, egy spanyol, egy kanadai, egy amerikai projekt végzett még az élen a műegyetemi mellett, és végül a magyarok hozták el a trófeát, valamint a vele járó 10.000 frankos díjat. A magyar csapatot Haidegger Tamás fiatal kutató képviselte, aki immár két éve vezeti a Stery-Hand projektet, a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda pilotját.� A csapat meghívást kapott a WHO Patient Safety Department Private Sector Promotion munkacsoportjában való részvételre, valamit lehetőséget, hogy együtt dolgozzanak a HUG Infekció Kontroll részlegével, amely világelső a kórházi kézhigiéniás kutatások területén. A genfi csoport a megalkotója és kitatlálója az alkoholos kézfertőtlenítés technológiájának, és a WHO által akkreditált és széles körben terjesztett sebészeti kézmosási metódusnak, valamint a nevükhöz fűződnek a vonatkozó európai normák is (EN 1499, EN 1500).

A Stery-Hand csapat (Nagy Melinda, Lehotsky Ákos, Dr. Szilágyi László és Dr. Haidegger Tamás) által megalkotott kompakt berendezés segítségével lehetőség nyílik a sebészeti bemosakodás objektív ellenőrzésére és helyes oktatására. A kézfertőtlenítőhöz kevert speciális marker anyag, UV megvilágítás és digitális képfeldolgozás révén pontosan meg tudják mutatni, hogy mely területek maradtak ki a kézfertőtlenítés során. A Stery-Hand készülék prototípusát már három ország egészségügyi intézményében tesztelték, és folyamatosan dolgoznak a további fejlesztéseken. Haidegger Tamás szerint „Az elért eredmények is mutatják, hogy a világon egyre komolyabban veszik az egészségügyben a kézhigiéniát, mert a helytelen és nem elégséges kézmosási gyakorlat emberéletekbe kerül. A rendszerünk segítségével tanítani tudjuk az előírt technikát, és azt utána ellenőrizzük is. Ezáltal mérnöki módon, tudományos alapokra helyezzük a kézmosás-ellenőrzést.”�

A csapat korábban megnyerte az Innovact Campus Award európai innovációs díjat, a VI. Spin-off Planéta� Üzleti Terv Író versenyét, és sikeresen elvégezte a Semmelweis Innováció SIBE kurzusát. Jelenleg üzleti befektetőt keresnek, és Hand-in-Scan néven kívánják kereskedelmi forgalomba hozni az eszközt.

Link:� ���� http://www.icpic2011.com/index.php?option=com_content&view=article&id=28&Itemid=30

Kapcsolat: Haidegger Tamás,�� steryhandprojectbme@gmail.com