Lakossági napelemek és átviteli hálózat

2022. augusztus 23.

A lakossági napelemek és az átviteli hálózat viszonyáról közölt cikket a portfolio.hu, melyben   Vokony Istvánt, a VIK VET oktatóját kérdezték: 

A háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek gyors hazai terjedése nem csak klímavédelmi- és egészségügyi szempontból örvendetes hír, de az ország energiafüggőségének csökkentését, külkereskedelmi mérlegének javítását is szolgálja. Időjárásfüggő jellegéből következően azonban ezen erőművek termelése óhatatlanul magában hord valamekkora bizonytalanságot, ami az egészen más típusú erőművekre és energiafogyasztásra tervezett elosztó és az átviteli hálózatok számára jókora kihívást jelent. 

Ezért, miközben az olykor 60-70 éves hálózat fejlesztései igyekeznek lépést tartani a naperőműves kapacitás növekedésével, egyebek mellett az is előfordulhat, hogy a háztartási napelemes rendszer átmenetileg nem tudja leadni termelését a hálózatnak.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20220820/lakossagi-napelem-ez-lehet-az-oka-ha-a-rendszer-nem-tudja-leadni-a-termeleset-a-halozatnak-561981