IPv6 laboratórium a Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszéken

2011. szeptember 16.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megnyílt az első olyan hazai labor, amelyet az új generációs internet protokoll, azaz az IPv6 oktatására hoztak létre. Az egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékén működő oktatólabor tagja az IPv6-tal foglalkozó képzési és kutatási intézmények nemzetközi hálózatának. Az új létesítmény világszerte mintegy húsz hasonló központtal működik együtt.

Az EU 7. Keretprogram 6DEPLOY-2 projektjének égisze alatt létrehozott labor megfelelő feltételeket biztosít az IPv6-ra épülő megoldások megismeréséhez és teszteléséhez, valamint az innovatív infokommunikációs megoldásokkal kapcsolatos képzésekhez. A központ hálózati és kommunikációs berendezéseit a Cisco adományozta az intézménynek.

A megnyitó ünnepségen elhangzott:

�������� Imre Sándor, tanszékvezető, BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

„A nemzetközi versenyben is helyét megállni képes magyar mérnökök képzéséhez elengedhetetlenül szükséges a világszínvonalú technológiai háttér biztosítása és a K+F élvonalába tartozó témakörök művelése. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszéke a Cisco-val karöltve mérföldkőnek nevezhető lépést tett ezen célok megvalósításának érdekében azzal, hogy útjára indította az infokommunikációs technológia terén az előttünk álló évtizedet alapjaiban meghatározó IPv6 protokoll oktatására, vizsgálatára és fejlesztésére szolgáló laboratóriumot.”

�������� Mohácsi János, az NIIFI igazgatóhelyettese, a 6DEPLOY-2 projekt magyar szakértője és oktatója

„Több mint tíz éve kezdtük meg az NIIF Intézet keretében a Cisco-val az IPv6-hoz kapcsolódó együttműködést. Már akkor, a 6NET projekt indításakor várható volt, hogy hamarosan égető szükség lesz a gyors protokoll-váltásra. Ám akkor még nem reméltük, hogy valamikor nálunk, Magyarországon is létrejön egy Cisco támogatású oktató központ. Azóta a 6NET, 6DISS és 6DEPLOY projektekkel a világ számos régiójában elindítottuk az IPv6 oktatók képzését, így lavinaszerűen megsokszorozódhatott az IPv6 szakértők száma. A budapesti labor fő feladata, hogy ugyanilyen lavina-effektust generáljon itthon is. Ezt erősítheti, hogy az IPv6 labor egy Cisco Hálózati Akadémiára került.”

�������� Papp István, kormányzati üzletág igazgató, Cisco EMEA régió

„Az IPv6 bevezetése ma már nem opció, és a gazdaság szereplőinek ezzel szembe kell nézniük. A labor átadásával a hazai felkészüléshez szeretnénk hozzájárulni, és egyben lehetővé tenni az oktatás számára, hogy az új internet protokollban jártas szakembereket képezzen. Az IPv6 ugyanakkor nemcsak egy új protokoll bevezetését jelenti, de számos új technológiának is utat nyit – legyen szó gép-gép kommunikációról, mobilitásról vagy intelligens eszközökről. A BME-n létrejövő tudásközpont a nemzetközi oktatólabor hálózat tagjaként újabb ponton kapcsolódhat az IPv6-on alapuló nemzetközi innováció vérkeringésébe.”