Félidőhöz ért az ADVANCE nevű H2020 RISE projekt

2023. június 5.

Sajtóközlemény | 2023-06-01

Félidőhöz ért a BME részvételével 2019-ben elindult “Addressing Verification and Validation Challenges in Future Cyber-Physical Systems” (ADVANCE) nevű H2020 RISE projekt, ami a jövő kiberfizikai rendszereinek ellenőrzéséhez értő kutatókat képez.

A projekt célja, hogy olyan nemzetközi szakértői közösséget építsen, akik képesek a jövő kiberfizikai rendszereinek tervezésével és ellenőrzésével kapcsolatos kihívásokat kezelni. A projekt négy évig tart, összesen 7 partner vesz benne részt. A Research and Innovation Staff Exchange (RISE) típusú projektnek megfelelően főleg kutatócserék segítségével történik a közös kutatás és fejlesztés. A BME kutatói az első két év folyamán két partnerrel működtek együtt intenzíven.

A BME kutatói a brazil és olasz kutatókkal való közös munka során

  • Az Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (Brazília), a brazil űrügynökség, kutatóival együtt kisméretű műholdak modellalapú ellenőrzésével kapcsolatos kutatásokon dolgoztak együtt.
  • A ResilTech s.r.l. (Olaszország) kutatóival pedig biztonságkritikus projektek kockázatainak elemzésére dolgoztak ki új, adat-alapú módszereket, melyeket például az autó- és gyártásiparban lehet felhasználni.

A projektben lévő utazásokat a COVID-járvány miatt másfél évre fel kellett függeszteni, ez alatt az együttműködések online formában zajlottak. 2022 nyarától azonban újfent megnyílt a lehetőség a partnerekkel való találkozásra, és folytatódtak a megkezdett ígéretes kutatások.

A projekt eredményeit a Workshop on vAlidation and verification of FuturE cybeR-physical Systems (WAFERS) és System Engineering and Dependability in Cyber-Physical Systems (STEADINESS) eseményeken, valamint több közös publikációban (pl. blokklánc hibainjektálás vagy CubeSat rendszerek analízise témákból) ismertették a projektben résztvevő kutatók.

További információ: