Startra kész az MRC-100

2023. június 6.

Frissítés!

A SpaceX Falcon 9-es rakétájának Transporter 8 missziójában bocsátották fel az MRC-100 műholdat magyar idő szerint 2023. június 12-én 23:35-kor a kaliforniai Vandenberg űrközpontból (USA).

A felbocsátás élő közvetítésének felvétele megtekinthető a SpaceX honlapján és a videomegosztó portálokon. A rakéta elemelkedése utáni 01:20:16 percben sikeresen levált a hasznos terhet alkotó egységről a műholdunkat is szállító ION SCV-011 űreszköz, mely az olasz DOrbit cég műholdplatformjaként a vállalás szerint legkorábban 7 nap múlva állítja pályára az ötödik műegyetemi kisműholdat. Az MRC-100 pályára állása után még várni kell az akkumulátor feltöltődésére, mivel az a decemberi kiszállítás és a nagyobb műholdba telepítés óta lemerült. Amint elegendő energiát gyűjt a napelemek segítségével - ezzel biztosítja műholdunk tápellátását- bekapcsolnak a rendszerei, majd megfelelő akkumulátor-töltöttségi szint esetén megkezdi a rádióadást, becsléseink szerint 7-14 napon belül.

A műholdfejlesztést kiemelt támogatásban részesítette a KKM és az NMHH, a teljes támogatói névsor elérhető itt:

https://gnd.bme.hu/mrc100/index.html

Köszönjük minden támogatónknak az eddigi együttműködést!

https://www.bme.hu/hirek/20230613/A_SpaceX_raktetajaval_sikeresen_foldkoruli_palyara_allt_a_BME_otodik_kismuholdja

https://gnd.bme.hu/mrc100/

Jelenlegi információink alapján a SpaceX Falcon 9-es rakétájának Transporter 8 missziójában bocsátják fel az MRC-100 műholdat 2023. június 12-én a Vandenberg űrközpontból (USA). A felbocsátást élőben közvetítik. Ha minden az eredeti menetrend szerint alakul, a rakéta felbocsátása után legkorábban egy hét múlva állítja pályára az ötödik műegyetemi kisműholdat az olasz DOrbit cég ION-SCV-011 nevű nagyobb űreszköze.

 

A Műegyetemi Rádió Club fennállásának századik évfordulójának tiszteletére elnevezett MRC-100 műhold vételére a földi állomásokon minden készen áll. A műhold második, nagy sebességű adatátvitelt biztosító S-sávú kommunikációs csatornájának földi végpontján levő antennafejet jelenleg is tesztelik. Az MRC-100 földi példányán is folyamatos teszteket végeznek a BME VIK szakemberei, hogy a repülő példánnyal való rádiókommunikáció a pályára állításkor zökkenőmentes legyen. Az MRC-100 kisműholddal kapcsolatos hírekről, fejleményekről a műhold hamarosan induló új honlapján számolnak majd be a fejlesztők.

https://www.spacelaunchschedule.com/launch/falcon-9-block-5-transporter-8-dedicated-sso-rideshare/?utm_content=cmp-true

MRC 100 honlap: https://gnd.bme.hu/mrc100/

RocketLaunch: https://www.rocketlaunch.live/launch/transporter-8

https://spacejunkie.hu/spacex-transporter-8-kuldetesprofil/