11 szervezet működik együtt a DOSS projektben

2023. szeptember 22.

Európai Uniós támogatással megvalósuló kutatási és innovációs projekt: DOSS - TERVEZETT BIZTONSÁGON ÉS AZ ELLÁTÁSI LÁNC KONTROLLJÁN ALAPULÓ IOT ÜZEMELÉS

A hat európai ország iparági szereplőiből, szakértőiből és kutatóiból álló konzorcium célja az IoT ellátási láncok ellenálló képességének javítása.

Budapest, 2023. szeptember 19. – Tizenegy európai partner szoros együttműködésének célja az IoT (dolgok internete) rendszerek működési biztonságának és megbízhatóságának javítása egy összevont folyamatos megfigyelési és ellenőrzési rendszer bevezetésével, amely átfogja az IoT ellátási lánc összes jelentős állomását és szereplőjét.
Megvalósításra kerül egy újonnan definiált, gépi feldolgozású „Eszközbiztonsági útlevél”, amely a hardver modulokra vonatkozó biztonsági információkat tartalmazza; egy integrált tesztrendszer a harmadik feles, a nyílt forráskódú és a saját fejlesztések egységes értékeléséhez;  az architektúra biztonságát és a lehetséges fenyegetéseket modellező kiberbiztonsági digitális iker; a szabványoknak és iparági előírásoknak való megfelelést vizsgáló értékelő rendszer; valamint több, az IoT rendszerek védelmét biztosító alkalmazás, amelyek visszacsatolást is adnak a „Bizalmi ellátási lánc” többi szereplője számára. A projekt három évig tart, és 5 millió eurós támogatást kap az Európai Bizottság Horizont Európa keretprogramjától.

A koncepció a tervezett biztonság paradigmáján alapul, magában foglalva az eszköz-, és üzemelés biztonság ellenőrzését és megvalósítását, és lefedve a termék életciklusának minden szakaszát a tervezéstől a fejlesztésen és elosztáson át az üzemeltetésig, majd leszerelésig.

A projekt eredményei három eltérő IoT környezetben kerülnek kipróbálásra és értékelésre – háztartási kiserőmű üzemeltetés, okosotthon, hálózatba kapcsolt járművek.

A konzorcium magában foglalja az IoT ökoszisztéma minden lényeges szereplőjét, szolgáltatókat, berendezés gyártókat, technológiai szolgáltatókat, fejlesztőket, biztonsági szakértőket, valamint kutatókat és tudományos partnereket. A végfelhasználók az okosotthonon keresztül lesznek bevonva az értékelésbe.

A projekt koordinátora az Atos Magyarország, a BME részéről az IIT, a MIT és a HIR Crysys Lab a partner.

 A projekt fő adatai:

Név: DOSS: SECURE-BY-DESIGN IOT OPERATION WITH SUPPLY CHAIN CONTROL

Szerződés szám: HE - 101120270

Kezdés: 2023. szeptember 1.

Futamidő: 36 hónap

EU támogatás: 5 millió euró

Koordinátor: Atos Magyarország Kft.

 

Partnerek:

Franciaország

Thales SIX GTS France SAS

Red Alert Labs SAS

 

Görögország

Centre for Research and Technology-Hellas

 

Lengyelország

Institute of Theoretical and Applied Informatics, Polish Academy of Sciences

 

Magyarország

Atos Magyarország Kft.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

SafePay Systems Kft.

 

Németország

Fraunhofer FOKUS

asvin GmbH

 

Spanyolország

Fundacion Tecnalia Research & Innovation

University of Murcia

 

 

 

Kapcsolat:

Nagy Tamás
Atos Magyarország Kft.

Email: tamas.nagy@atos.net