Aktív szerepvállalás a SysML v2 specifikáció fejlesztésében

2023. október 12.

A VIK MIT munkatársai meghatározó szerepet vállalnak az új SysMLv2 rendszertervezési szabvány gondozásában.

Dr. Molnár Vince, a VIK Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének adjunktusa vezeti az újonnan megalapult Systems Modeling Community (SMC) két munkacsoportját. Az új közösség az Object Management Group (OMG) harmadik negyedévi gyűlésén, Chicago-ban alapult meg hivatalosan. A közösség célja a SysML v2 nyelv és a modellalapú rendszertervezés módszertanának gondozása.

Az SMC közvetlen előzménye a Systems Modeling Language (SysML) második verzióját kifejlesztő SysMLv2 Submission Team (SST). A benyújtott és véglegesítés alatt álló SysML v2 specifikáció fejlesztésében a BME az elmúlt két évben is aktívan részt vett, melynek köszönhetően a specifikáció három dokumentumában az Egyetem is szerzői jogtulajdonos lett. A szabványosításban a BME-n kívül magyar szereplőként az IncQuery Labs Zrt. (https://incquery.io/) is részt vett, meghatározó szerepet vállalva a referenciaimplementáció kifejlesztésében. Az új SMC közösség célja, hogy a szabványosítási folyamatban résztvevő közel 100 szervezet tovább folytathassa a közös munkát, 11 tematikus munkacsoportba szervezve.

A Dr. Molnár Vince által vezetett csoportok egyike a Konformancia munkacsoport. A csoport célja, hogy kidolgozza azokat a kritériumokat, amelyek alapján egy eszköz szabványnak való megfelelősége megállapítható. A csoport társvezetője a szabványosítási folyamat egyik központi alakja, Ed Seidewitz, tagjai pedig elsősorban a jelenleg elterjedt SysML modellező eszközök gyártói (pl. Dassault Systems, IBM) és felhasználói, valamint a kapcsolódó eszköztámogatást nyújtó cégek munkatársai közül kerülnek ki.

A másik csoport a Formális módszerek munkacsoport. Különböző formális technikák rendszermodellezésben történő alkalmazását a VIK munkatársai régóta kutatják, és sikerrel alkalmaztak hasonló módszereket számos ipari és EU projektben is. A Kritikus Rendszerek Kutatócsoport a világon elsőként mutatott be olyan eszközt, amely SysML v2 modellek automatikus ellenőrzésére képes. A pozitív visszajelzések hatására ezt az eszközt az IncQuery Labs Zrt-vel együttműködésben azóta is fejlesztik, hogy a rendszertervezési folyamatok minél nagyobb részével integrálva legyen. Ezt más, nemzetközi kutatócsoportok és cégek hasonló bemutatói követték, és mára elmondható, hogy a téma iránt jelentős az érdeklődés. A munkacsoport célja ezen munkák összefogása, a tapasztalatok megosztása, valamint a szabványosítási folyamat támogatása (beleértve a jövőbeli verziók fejlesztését).

Dr. Molnár Vince aktívan szerepet vállal a Szemantika és Modell-végrehajtás munkacsoportokban is, amelyek a SysML v2 modellek pontos jelentésével, valamint végrehajtásuk, szimulációjuk módjával foglalkoznak. A BME részvétele és a munkacsoportokban betöltött vezetői szerep is demonstrálja az Egyetemen zajló kutatás-fejlesztési tevékenységek nemzetközi szintű relevanciáját. A megszerzett tudást és tapasztalatokat mind az oktatásban és szakmai továbbképzésekben, mind ipari projektekben hasznosítani fogjuk, ezzel a BME a modellalapú rendszertervezés területén világszinten is kiemelkedő szolgáltatást képes nyújtani.