Okosszerződésekkel programozott digitális jegybankpénz

2023. december 15.

Okosszerződésekkel programozott digitális jegybankpénz

Megjelent az OMFIF podcast felvétele, mely az MNB részéről Fáykiss Péter igazgató, a BME MIT részéről pedig Kocsis Imre és Gönczy László részvételével azt járja körbe, hogy mit értünk "programozható pénz" alatt és az feltételezhetően milyen társadalmi hatásokkal fog járni.

 

A beszélgetésen szó esik még arról a két digitális jegybankpénz (CBDC) felhasználási eset prototípusról, melyekkel két BME-MNB szakértői csapat az idén korábban nagy sikerrel versenyzett a Bank of International Settlements (BIS) használati eset versenyén. A Kocsis Imre által vezetett projekt valós idejű, CBDC alapú energiár-támogatást, a Gönczy László által vezetett pedig autólízing-folyamatok blokklánc alapú, megbízható végrehajtását valósította meg.

Az OMFIF (Official Monetary and Financial Institutions Forum) egy elismert, londoni központú, független think tank, mely a központi banki tevékenységek, a gazdaságpolitika és az állami beruházások területén nyújt egy semleges platformot a magán- és az állami szektor számára.

 

A podcast elérhető itt: : https://www.omfif.org/podcast/unlocking-the-benefits-of-smart-contracts-for-retail-cbdcs/