120 éve született Neumann János

2024. január 19.

Február közepéig látogatható a BME OMIKK aulájában látható kiállítás, amely a 120 éve született Neumann János munkásságának érdekességeit mutatja be.

BME OMIKK Nagyolvasó előtti aulában tekinthető meg a közelmúltban megnyílt, Neumann Jánosról szóló MiniExpo és a hozzá tartozó interaktív kísérőkiállítás. A tárlat összeállításának apropója a világhírű és korszakalkotó matematikus professzor születésének 120. évfordulója. Munkássága előtt ezzel az összeállítással is tiszteleg a Műegyetem.

A tárlat két részből áll: egy Neumann János életéről és munkásságáról szóló videósorozatból, amely a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSzT)  és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI)  kooperációjában állt össze. A kiállítás másik része egy mini bemutató, amelyet a BME OMIKK munkatársai és Németh Krisztián, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) adjunktusa állított össze. Utóbbi tárlat részeként az egyes számítógépgenerációk építőelemei is megtekinthetők, az interaktivitást pedig a MESZ I jelfogós számítógép memóriamodellje biztosítja: a relékből épült gépet bárki kipróbálhatja a Nagyolvasó előtti aulában. A memóriamodellt Németh Krisztián és a TMIT tanszék munkatársai állították össze.

https://www.bme.hu/hirek/20240116/Neumann_MiniExpo_nyilt_a_Muegyetem_konyvtaraban