ÉMK és VIK siker a Danube Cup versenyen

2024. május 23.

Hidak állapotfelmérésére és közutak terhelésének vizsgálatához is használhatják az ezüstérmes műegyetemi mérnökcsapat saját fejlesztésű mesterséges intelligencia szoftverét.

8 egyetem 15 csapata vett részt a linzi Johannes Kepler Egyetemen megrendezett Danube Cup innovációs startup verseny nemzetközi döntőjén. Magyarországot a hazai forduló 4 legjobbja, köztük 2 műegyetemi csapat képviselte az idén rendkívül erős és sokszínű mezőnyben. (A hazai finálét a BME „Z” épületében rendezték meg, az élőben streamelt eseményről a bme.hu egy korábbi írásában számolt be – szerk.)

Az egyik nemzetközi döntős a „StArt” nevű műegyetemi formáció, amely egy elsősorban fiatal közönséget megcélzó automatikus eseménykereső és priorizáló alkalmazást álmodott meg. Az AI-vel felturbózott applikációval a felhasználók személyre szabottan kapnak ajánlásokat szabadidejükre azokról a szórakoztató tevékenységekről, koncertekről, amelyek leginkább megfelelnek az egyéni érdeklődési körüknek.

A linzi finálé másik műegyetemi résztvevője, és egyben a magyarországi forduló győztes csapata a „BridgeAID” volt, amely egy hidak állapotfelméréséhez, valamint közutak terhelésméréséhez is használható, saját tervezésű és fejlesztésű szoftvert alkotott meg. A program egyik előnye, hogy a jelenleg piacon megvásárolható technológiákhoz képest pontosabb mérési eredményeket biztosít. A fiatalok által megalkotott konfiguráció lényege, hogy a mérési adatokat gyűjtő szenzorokat a pályaszerkezet alá helyezik el, amelyek így nincsenek kitéve a hőmérsékleti szélsőségeknek vagy az aszfalt nyomvályúsodásának, ezáltal tartósabb megoldásnak bizonyulnak. A szenzorok által összegyűjtött adatokat végeselemes modell alapján egy mesterséges intelligencián (AI) alapuló algoritmussal elemzik. A konstrukció részeként a hidakon elhelyezett nyúlásmérő bélyegek alapján a rendszerrel kiszámítható, milyen összsúlyú és milyen tengelysúlyú járművek haladtak át az éppen górcső alá vett hídon.

A BridgeAID csapat tagjai:

 

Kenéz Ágnes tudományos segédmunkatárs, Hidak és Szerkezetek Tanszék, BME-ÉMK

Kollár Dénes adjunktus, Hidak és Szerkezetek Tanszék, BME-ÉMK

Szinyéri Bence PhD-hallgató, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék, BME-VIK

Darvas Levente építőmérnök BSc, BME ÉMK

Teljes cikk: https://www.bme.hu/hirek/20240522/Ujabb_BME_siker_a_nemzetkozi_Danube_Cup_on