Űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzés indul

2024. július 18.

Ismét űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzést indít a Műegyetem az UniSpace Magyarország Konzorcium tagjaként

 

Az UniSpace program keretében ismét lehet jelentkezni a BME  űrtechnológiai szakember képzésére. A 2024/2025-es tanév szeptemberében  induló szakirányú továbbképzésen az űrtudomány és űrtechnológia alapismeretein túlmenően az űrélettan és táplálkozás, valamint a nemzetközi jog és az űrgazdaság alapjait is elsajátíthatják a hallgatók. A képzésre BSc vagy MSc diplomával 2024. augusztus 29-ig várják a jelentkezőket.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara 2022 őszén hazánkban elsőként indított 4 féléves űrmérnök mesterképzést, melynek első évfolyama idén júniusban végzett.

Az idén júliusban 21 tagúra bővült UniSpace Magyarország Konzorciumban résztvevő felsőoktatási intézmények 4 tudományterületen - űrtechnológiai szakember, innovatív táplálkozási és űregészségügyi szakember, űrtudományi szakember, világűrpolitikai tanácsadó - három féléves interdiszciplináris szakirányú továbbképzési programokat indítanak.

A UniSpace program képzései három félévesek, az első szemeszter közös, azaz a hallgatók minden tudományterület releváns alapismereteit elsajátíthatják (űrtudomány és -technológia alapjai, űrélettan és táplálkozás, nemzetközi jog és űrgazdasági alapok). A második és harmadik szemeszterek képzésenként, tudományterületenként mélyítik el a világűr felhasználásával kapcsolatos ismereteket.

A BME által gondozott űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott műszaki tudással rendelkeznek az űrtechnológiai fejlesztések folyamatairól, az űrkörnyezet által a műszaki fejlesztésekkel szemben támasztott speciális követelményrendszerről. A képzést elvégző szakemberek ismerni fogják az alapvető űrbeli és kapcsolódó földi rendszerek működését. Az első félévet – amely mind a négy szakirányú továbbképzés számára egységes tartalmú távoktatási félév – követően a második és harmadik félévben levelező munkarendben tanulhatnak a hallgatók űrtávközlésről, földmegfigyelésről, űreszközök anyagairól, rakétatechnikáról és robotikáról, illetve olyan ismereteket, amelyek a szektorban való munkához nélkülözhetetlenek.

A képzésben közreműködő intézmények: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 4 kara (gesztorkarként a Villamosmérnöki és Informatikai Kar, valamint a Építőmérnöki Kar, Gépészmérnöki Kar, Közlekedés és Járműmérnöki Kar), Debreceni Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Óbudai Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Széchenyi Egyetem.

Szakfelelős: Dr. Bacsárdi László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar egy. docense.

A képzést terveink szerint angol nyelven indítjuk el 2024 őszén.

Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 29., 12:00 óra

Bővebb információk a képzésről és a jelentkezés feltételeiről a https://vik.bme.hu/hallgatoknak/masodkepzes/specialist-in-space-technology-postgraduate-training-course/  oldalon olvashatók.