BME részvétel az EU Szellemi frissesség mérése projektben

2011. december 7.

Az M3W projekt ötletét az a tény adta, hogy az öregedő Európában egyre többeket érint a szellemi képességek korral járó változása. Annak felismerése, hogy a folyamat mikor válik természetes hanyatlásból szellemi zavarrá, még a specialistáknak sem egyszerű feladat. Még nehezebb a változás időben való felismerése a családtagok, más rokonok és barátok számára.

Az M3W projektben kifejlesztendő eszközök a mentális változásokat, tendenciákat tudományos alapokon, szigorúan ellenőrzött – jellemzően otthoni – környezetben, online játékok segítségével, szórakoztató módon mérik. A kapott adatok alapján a rendszer jelzéseket, figyelmeztetéseket, riasztásokat vagy jelentéseket küldhet az érintett személyeknek és hozzátartozóiknak, felhívva a figyelmüket arra, hogy baj lehet, ajánlatos felkeresni egy orvost. A fejlesztők arra törekednek, hogy az idősödő ember szellemi frissességét� kizárólag a saját korábbi szellemi állapotával hasonlítsák össze.

A projekt további célja olyan többnyelvű, multikulturális közösségi portál építése, ahol az idős emberek, a hozzátartozóik és a szakértők megoszthatják tapasztalataikat.

A 2011. november 7-8-i budapesti értekezleten a projektpartnerek – a� bemutatkozást követően – a következő fő témákat vitatták meg: projektterv; fő tevékenységek; munkacsomagok; időterv; jogi, dokumentációs, menedzsmenttel kapcsolatos és pénzügyi kérdések.

Az M3W projektben 4 országból 7 partner vesz részt. A konzorcium tagjai:

Görögország: Frontida Zois Kft.

Luxemburg: Actimage Kft.

Magyarország: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Egészségipari Mérnöki Tudásközpont mint a projekt koordinátora, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék); Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika; Silver Kiadó Kft.; Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház

Luxemburg: Actimage Kft.

Svájc: Zurich University of Applied Sciences

Az indító értekezleten az Actimage kivételével minden konzorciumi tag személyesen képviseltette magát. A luxemburgi partner videokonferencia segítségével kapcsolódott be a beszélgetésbe.