Egy éves a Masat-1, az elsõ magyar kismûhold

2013. február 13.

A születésnap alkalmából 2013. február 13-án tartott sajtótájékoztatón első alkalommal mutatták be a Masat-1 által készített 3 dimenziós képet.

A kisműhold az üzemelés eddigi egy éve alatt kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött.

2012. február 13-án állt pályára a Masat-1, az első magyar fejlesztésű kisműhold, mely az üzemelés eddigi egy éve alatt kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött.

A Masat-1 alkotóközössége 2012-ben elnyerte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által adományozott Millennium-díjat, a főváros Pro Urbe díját, a Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank pedig emlékérmet bocsátott ki a fejlesztés elismeréseként. 2012.február 16-án már megkapta az M0-72 nevet és besorolást, azaz a 72. üzembe lépett műhold a rádióamatőr műholdak között a világon.

A kisműhold 2012. március 8-án készítette el első fényképfelvételeit az űrből, illetve különleges 3 dimenziós, valamint mozaikfelvételeket is készített, melyeket a születésnapi sajtótájékoztatón mutattak be a nyilvánosságnak első alkalommal.

A rendezvényen részt vett Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is.

Az űreszköz kamerájának segítségével a fejlesztők egyedülálló 3 dimenziós űrfelvételeket is készítettek Afrika déli része fölött. A most közzétett fénykép vörös és cián színű lencsével rendelkező szemüveghez készült. A 3 dimenziós felvételek néhány másodperces időközzel készültek. A műhold sebességéből (kb. 7-8�km/s) adódóan ennyi idő szükséges a két kép közti bázistávolság megtételéhez.

Egy további újdonság az úgynevezett mozaikkép, mely hét darab, egymást átfedő felvételből áll, melyeket sorozatfelvételként a Masat-1 egy áthaladás során készített a Föld egy adott területéről. A lényeg itt is a megfelelő időzítésen van, melyek időpontját a fejlesztők az űreszköz mozgásának és pályájának adataiból határozták meg. Ez a különleges módszer a Föld nagyobb területéről a kamera felbontásánál nagyobb felbontású kép készítését tette lehetővé. A közölt kép Afrika déli részét ábrázolja. Jellegzetesen beazonosítható része a Kariba-tó.(Zambia)

A születésnap alkalmából különleges torta is készült, mely a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének megbízásából Karl Zsolt cukrász, a Dunaharaszti Marcella Cukrászda tulajdonos üzletvezetőjének alkotása.

http://cubesat.bme.hu/data/sajtokozlemeny/2013_02_13_Masat-1_Urfelvetelek.zip

Fotogaléria