Hand-in-Scan siker Szingapúrban

2013. május 6.

Az egészségügyi intézményekben rendkívül fontos a megfelelő kézhigiénia, mert még a fejlett országokban is évente 250 ezer ember hal bele a kórházi kezelések során szerzett (ún. nozokomiális) fertőzésekbe. Ezen fertőzéseknek az egyik legfőbb forrása az egészségügyi dolgozók nem megfelelő kézfertőtlenítése. Május 5-e, a Kézhigiéniás Világnap alkalmából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „MENTS ÉLETEKET: Moss kezet” programjához több ezer intézmény csatlakozott világszerte, köztük a szingapúri egyetemi kórház (NUH) és a HandInScan Kft. is.

A nozokomiális fertőzések leküzdésére az NUH 2009-ben indította kiterjedt ellenőrző programját, minden májusban az összes alkalmazott kézhigiéniai oktatáson és ellenőrzésen vesz részt. Ez évben az oktatási kampány mellett képfeldolgozási technológiát is alkalmaznak: a kézfertőtlenítési technika objektív kiértékelésére a Hand-in-Scan készüléket használják. Prof. Dale Fisher, az NUH Infekció Kontroll Részlegének vezetője elmondta: „Folyamatosan keressük az új módokat a kézhigiéniás gyakorlat fejlesztésére, és az egyik ilyen lehetséges út a digitális technika alkalmazása. Nagy örömünkre szolgál, hogy a magyar Hand-in-Scan� innovációval erősíthetjük programunkat.”

A HandinScan csapat célja egy olyan innovációs rendszer fejlesztése, validálása és piacra vitele, amely biztosítja az egészségügyi dolgozók kézmosásának közvetlen és objektív kiértékelését, illetve folyamatos ellenőrzését. Az eredeti ötlet egy – a felhasználóra nézve ártalmatlan – UV jelölővel ellátott kézfertőtlenítő használatának kombinálása digitális képfeldolgozással, mely révén objektív kiértékelés nyerhető az egyén kézmosási technikájáról. A prototípus azonnali visszajelzést ad a kézmosás minőségéről a kézről készített fényképek alapján. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) spin-off cége a Semmelweis Egyetemmel és az Austrian Center for Medical Innovation and Technology (ACMIT) központtal 3 éve dolgozik a rendszer kialakításán a DBH Investment tőketámogatásával. „A HandInScan két éve lépett stratégiai szövetségre az NUH-val, hogy hatékony segítséget nyújtson a világon egyedülállóan kiterjedt kézhigiéniai programjaihoz. Büszkék vagyunk, hogy a mi találmányunkat és csapatunkat választottak partnerüknek.” – mondta Dr. Haidegger Tamás, a HandinScan Kft. alapítója.

Az NUH kézhigiéniás oktatási és felmérési programja 2013. május 6–10. között kerül megrendezésre a kórház több mint 6000 dolgozójának bevonásával. A rendezvényt meglátogatta Faragó Csaba, Magyarország szingapúri nagykövete is.�

www.handinscan.com