VIK védnökség a 2013. évi nemzetközi elektrosztatíkai konferencián

2013. május 15.

Az Electrostatics 2013 a szakma legnagyobb és legrangosabb európai fóruma, amelyet a „Static Electricity in Industry” Európai Munkabizottság rendez, melynek elnöke Dr. Berta István, a BME VET egyetemi tanára.

A konferencián 49 szóbeli előadás hangzott el és 53 posztert mutattak be. A 25 országból érkező 102 résztvevő között 6 meghívott előadót is üdvözölhetett a konferencia közönsége: Dr. Ulrich von Pidollt (PTB Braunschweig), aki idén nyerte el a Helmut Kramer díjat; Dr. Keping Yant, a kínai Zheijang egyetem professzorát, a Nemzetközi Elektrosztatikus Porleválasztó Társaság elnökét; Dr. Mark Horensteint, a Boston University professzorát, a Journal of Electrostatics (Elsevier) szakfolyóirat főszerkesztőjét, aki az International Fellow díjban részesült a konferencián; Dr. Martin Glort, a munkabizottság korábbi elnökét, a Swiss Institute for the Promotion of Safety & Security vezető szakértőjét; Dr. Zrínyi Miklóst, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagját, a Semmelweis Egyetem professzorát; Dr. Kiss Istvánt a BME VET tanszékvezető egyetemi docensét, az európai munkabizottság tagját és a MEE Ipari Elektrosztatika Munkabizottság vezetőjét. A konferencia keretében 4 fiatal kutató kapott díjat és 9 fiatal kutató részesült diplomában.

Az előadások az alapkutatások (beleértve a légköri elektrosztatikát) eredményei mellett bemutatták az újszerű alkalmazásokat, a méréstechnika területén elért eredményeket, a folyadékok és szilárd anyagok elektrosztatikai problémáival kapcsolatos legfrissebb tudnivalókat, valamint az elektrosztatikus eredetű veszélyek értékelésének, csökkentésének időszerű kérdéseit.

A konferencia cikkei a Journal of Electrostatics című nemzetközi szakfolyóirat különszámában jelentek meg. A különszám szerkesztőjének Dr. Szedenik Norbertet kérték fel.

A résztvévők visszajelzései alapján a Németh Bálint vezette helyi szervezőbizottság nagyon jó munkát végzett. Bővebb információk a konferenciáról (további résztvevők, szponzorok, részletes program): http://www.electrostatics2013.org