Google elismerés a BME VIK TMIT kutatócsoportjának

2013. szeptember 17.

A BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék „MTA-BME Lendület Jövő Internet” kutatócsoportja elnyerte a magas presztízsű Google Faculty Award-ot olyan tömörítési eljárások kifejlesztésére, implementálására és alkalmazására, amelyek hatékonyan tömörítik az adatokat, de egyúttal lehetővé is teszik a tömörített adaton való műveletek gyors elvégzését is.

Napjainkban a felhalmozódott hatalmas adatmennyiség kezelése növekvő kihívások elé állítja az IT szakembereket. Egyre népszerűbbek azok az új tömörítési módszerek, amelyek támogatják, hogy kitömörítés nélkül, közvetlen a tömörített adatba lehessen gyorsan beleolvasni, vagy akár módosítani azon. Az így kapott kisebb méretű adatot fizikailag a processzorhoz közelebb tárolják, ami összességében nagyobb adathozzáférési sebességet eredményez. Így az algoritmusok a tömörített adatstruktúrákon gyorsabban futhatnak le, mint a hagyományos, tömörítetlen adatokon.

�Korábban az MTA-BME Lendület Jövő Internet kutatócsoport már sikeresen demonstrálta, hogy az internet forgalomtovábbítási táblái hatékonyan tömöríthetőek. Ez az adatbázis a jelenlegi Internet legfontosabb funkciójáért, a hálózathoz csatlakoztatott több milliárd számítógép, mobil telefon, táblagép, stb. közötti adattovábbításért felelős. 2013-ban egy ilyen tábla több mint 450.000 bejegyzést tartalmazott. Ezeket a dinamikusan változó táblákat az Internet forgalomtovábbítóiban tárolják, és másodpercenként több tíz millió lekérdezést és több ezer módosítást kell rajtuk végrehajtani. A kutatásuk során megmutatták, hogy az eredetileg kb. 20MB-os forgalomtovábbítási táblák alig pár száz kilobájt méretűre tömöríthetőek. Ez már elfér a router processzorok L2 gyorsítótárjában és így végül gyorsabb működést eredményez. Ez kényelmes hosszú távú megoldást jelenthet a rohamosan növekedő hálózat fenntartására. Az eredményeket elfogadták az Internet-kutatás legjelentősebb fórumára, az ACM Sigcomm 2013 konferencia fő programjába. A Sigcomm konferencián összesen 38 cikket - ebből 3-4 európait - fogadnak el évente. Kelet-Európából eddig összesen egy másik cikk jelent meg (2000-ben).

http://conferences.sigcomm.org/sigcomm/2013/program.php

http://googleresearch.blogspot.hu/2013/08/google-research-awards-summer-2013.html