Mobil robotikai technológiák kutatása

2013. október 29.

A BME Mobil Innovációs Központ az Óbudai Egyetemmel és a Bizalom Zrt.-vel közösen mobil robotikai technológiák kutatására nyert el pályázati forrásokat a KMR -12 keretében.

A Bizalom Zrt, az Óbudai Egyetem és a BME konzorciuma a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett KMR_12 program keretében kutatási-fejlesztési projektjéhez 302�189�635 Ft támogatást nyert.

A projektben részt vesznek a Mobil Innovációs Központ a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem híradástechnikával, mobil kommunikációs és távközlési technológiával foglalkozó kutatói, valamint az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának kutatói, ahol már közel 10 éve kutatnak és fejlesztenek robotikai, mechatronikai, intelligens elektronikai és szoftvertechnológiai területeken. A projektvezető Bizalom Vagyonvédelmi Szolgáltató Zrt., amely fő tevékenységi köre - személy- és vagyonvédelem, biztonságtechnikai eszközök tervezése, telepítése és karbantartása - mellett 1994 óta műszaki és természettudományos kutatás-fejlesztéssel is foglakozik.

A 2013. január 1-én indult kutatási tevékenység olyan mobil robotikai eszközök és technológiák fejlesztését foglalja magában, ami termékek és szolgáltatások létrehozásának a feltételeit teremti meg. A folyamat eredményeképpen létrejövő mobil robotok – amelyek kisméretű földi és légi járművekből kerülnek kialakításra – szenzorokat, érzékelőket, manipulátorokat és más hasznos terheket hordozhatnak. A felhasználói igények minél szélesebb körű kielégítése érdekében az elektronikai és informatikai rendszerelemek rugalmasan konfigurálható egységekben kerülnek kialakításra, moduláris elemekből épülnek fel. Az alapkiépítésű rendszer kevésbé bonyolult feladatok végrehajtására alkalmas, így a kedvezőbb árú megoldásokat kereső felhasználókat célozza meg. Az opcionális egységekkel kiegészített alaprendszer azonban képes a professzionális felhasználói célcsoportok igényeinek kielégítésére.

A projekt céljai között szerepel, hogy a kutatásba bevont oktatók és hallgatók szakmai fejlődését a kutatás során folyamatosan elősegítse, valamint a megvalósított technológiai fejlesztések révén világszínvonalú tudás bázist hozzon létre az együttműködő intézmények keretein belül. Ez teremti meg annak lehetőségét, hogy a polgári felhasználásra szánt mobil robotikai rendszerek dinamikusan fejlődő piacán magyar fejlesztések érjenek el sikereket.