Két éve hibátlanul üzemel a Masat-1, hazánk első kisműholdja

2014. február 17.

Születésnapi lufi, kiállítás, nemzetközi együttműködésekben résztvevő hallgatók előadásai köszöntötték a Masat-1 második születésnapját.

2012. február 13-i pályára állása óta hibátlanul üzemel a Masat-1, hazánk első kisműholdja, mely kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött.

A Masat-1 MO-72 néven a 72. üzembe lépett műhold a rádióamatőr műholdak között a világon.

A Masat-1 két éve tartó sikere igazolja a BME-n folyó mérnökképzés magas színvonalát, mely megfelelő alapot jelent a hazai űrtechnológiai tudományos kísérletek, kutatások és ipari alkalmazások intenzívebb folytatására, valamint a nemzetközi együttműködési lehetőségeket kihasználva nemzetgazdasági szempontból is pozitív folyamatokat indíthat el.

Az elmúlt egy év jelentős fejlesztése volt a földi vezérlő állomások, azaz a BME E épületben található elsődleges, illetve az Érden található másodlagos földi vezérlő állomás teljes automatizálása és távvezérelhetővé tétele. Ezzel hazánk előkelő helyre került a Masat-1-hez hasonló kategóriájú műholdak földi vezérlő állomásainak nemzetközi rangsorában.

Az elsődleges földi állomás kialakítása során kiemelt cél volt, hogy egyúttal „bemutató és oktató állomás” is legyen, amely alkalmas arra, hogy az érdeklődőknek megmutassa a Masat-1 és a hozzá tartozó rendszerek felépítését, működését, valamint a műhold üzemben tartásához szükséges folyamatokat.

A születésnapi rendezvényen részt vett Dr. Cséfalvay Zoltán, az NGM parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára is.