Siemens-BME együttműködés 2014-2018

2014. április 15.

Újabb öt évre kötött stratégiai megállapodást 2014. április 15-én a Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A Dale A. Martin elnök-vezérigazgató és Dr. Péceli Gábor rektor által aláírt megállapodás többek között nemzetközi és hazai hallgatói ösztöndíjak felajánlására, valamint az egyetemi szakmai kezdeményezések és a tudományos diákköri munka ösztönzésére, illetve a közös K+F projektek megerősítésére terjed ki.

A Magyarországon több mint 125 éve jelen lévő német nagyvállalat másfél évtizede támogatja szerződéses keretek között a műszaki felsőoktatás egyik budapesti fellegvárát. Az aláírt megállapodással a Siemens és a BME kiterjesztik a tavalyi megkezdett közös kutatás-fejlesztési projektet. Mindemellett a Siemens továbbra is részt vállal a hallgatók pénzügyi támogatásában TDK, hallgatói kezdeményezések és szakdolgozatok pénzbeli díjazásán, illetve külföldi ösztöndíjprogramok finanszírozásán keresztül, valamint támogatja a BME azon törekvését, mellyel a mérnöki hivatás népszerűsítését célozza. A projekt keretében a vállalat közel ötmillió forint értékben támogatja a BME-t.

A Siemens a VIK, a GPK és a KJK hallgatóit fogja pályázatok alapján támogatni.

Hagyományok az együttműködésben

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója az aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón külön kiemelte, hogy a Siemens és a BME között fennálló stratégiai szerződés immár hagyomány, mely az egyetem, és a vállalat szempontjából is kiemelt jelentőségű. „Ma a világon kiemelt jelentőségű a folyamatos fejlődés, mindez azonban nem kivitelezhető csak és kizárólag belső forrásokra támaszkodva. Számtalan kiváló ötlet, innováció, fejlesztés születik meg már az iskolapadban, melyek a Siemens számára is értékesek lehetnek. Az idén ismételten megújított, immár hagyománynak tekinthető stratégiai partnerség a kölcsönösen kedvező és érdekes pontok, projektek feltárására is hivatott.”

Komoly motivációs tényező

A lehetőség, hogy a hallgatók konkrét, akár saját ötleteik alapján megvalósuló projekteken dolgozhatnak, igen komoly motivációs tényező számukra. „A megalapozott elméleti ismeretekre támaszkodó, gyakorlatban is alkalmazható tudás átadása mindig is sarokkövét képezte a műegyetemi oktatásnakt – hiszen ez az, ami jobb teljesítmény nyújtására motiválja a hallgatókat. A Siemens és az egyetem közötti stratégiai együttműködés ehhez nyújt évek óta kiváló támogatást” – mondta el Dr. Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora. 

Sajtó