Együttműködés a Debreceni Egyetemmel

2014. július 10.

Az informatika egészségügyi, ipari és kormányzati alkalmazásának területeit is érinti az az együttműködési megállapodás, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME VIK) és a Debreceni Egyetem Informatikai Kara (DE IK) kötött július 2-án.

Mihálydeák Tamás, a DE IK dékánja felidézte, hogy a két intézmény együttműködése 2012-ben élénkült meg, amikor a „Jövő Internet kutatások az elmélettől az alkalmazásig” TÁMOP projekthez felkérték szakmai partnernek a BME  Villamosmérnöki és Informatikai Karát.

Nagyon jól ment a szakmai együttműködés, a BME VIK kutatói és szakértői aktívan részt vettek a tudományos vitákban és hozzájárultak a kutatás és a képzés sikeres végrehajtásához. Ezért gondoltuk arra, hogy ezt a közös munkát a jövőben szorosabb együttműködés keretében folytassuk. Részben fenntartanák az eddigi témacsoportokat, részben pedig új témákkal bővítenénk a kutatást, ilyen például az informatikai eszközökkel támogatott egészség- és idősgondozás, valamint az egészségügyi képfeldolgozás – sorolta Mihálydeák Tamás.

Az együttműködési megállapodás területei között szerepelnek az informatikával, mint technológiával foglalkozó kutatások – a Big Data, a Felhő-technológia, a Jövő Internet elméleti alapjai –, illetve az informatika alkalmazási területei is – egészségügy, ipari gyártás, államigazgatás.

Vajta László, a BME VIK dékánja kifejtette, hogy a közös munka során nagyon jó tapasztalatokat szereztek, s az együttműködésnek köszönhetően olyan műhely jöhet létre, amely nemzetközi szinten is jelentős.

 A kutatásoknál és projekteknél olyan területekre koncentrálunk, amelyek a társkarainknál is lényegesek, a Debreceni Egyetemen például kiemelkedik az orvostudomány, míg a Műegyetemen meghatározó területnek számít az informatika ipari alkalmazása, az okos gyártás – magyarázta Vajta László.

 Az együttműködés keretében a BME VIK debreceni kutatócsoportot hoz létre, melyet a Debreceni Egyetem egyik munkatársa vezet majd. Az új szervezet részt vesz a koordinációs csoport munkájában, valamint fontos feladata lesz a két intézmény közötti hallgatócsere segítése, melynek keretében a diákok egy-egy szemesztert a másik egyetemen töltenek.

 Forrás