Nemzetközi űrkutatási szervezet elismerése a HIT oktatójának

2014. december 16.

Nemzetközi űrkutatási elismerés

Az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council egyik rangos elismerését - első magyarként az elismerés 2009-es megalapítása óta -  kapta Bacsárdi László, a VIK HIT-en  működő Mobil Távközlési és Kvantumtechnológiák Laboratórium fiatal oktatója.

 A Space Generation Advisory Council (SGAC) egy, az ENSZ által 1999-ben alapított, 35 év alatti fiatalokat tömörítő nemzetközi szervezet. A több mint négyezer tagot számláló szervezet azzal foglalkozik, hogy az űrtevékenységgel foglalkozó hallgatókat és fiatal kutatókat egymással összekötve, a fiatal kutatók elképzeléseit, meglátásait és érdekeit képviselje és közzétegye különböző nemzetközi fórumokon, többek között az ENSZ Világűrbizottságában. A szervezet ennek érdekében munkacsoportokat üzemeltet, konferenciákat szervez, és aktív kapcsolatokat ápol a világ különböző űrügynökségeivel, űripari cégeivel és űrkutatásaival foglalkozó szervezeteivel, valamint népszerűsíti az űrtevékenységet a fiatalok körében.

A világ több mint 100 országában jelenlévő szervezet vezetősége 2009 óta osztja ki a Hónap embere díjat azon tagjainak, akik nemzetközi szinten is kiemelkedő módon járultak hozzá a fenti célokhoz.

Az „SGAC November 2014 Members of the Month” díjat Bacsárdi László nyerte el. A méltatásban kiemelik a  HIT oktatójának szakmai szervezőkészségét és odaadását, az európai régióban űrkutatással foglalkozó fiatalok számára pedig példaképnek ajánlják. A díj 2009-es alapítása óta ez az első alkalom, hogy egy magyar tag munkáját ismeri el a szervezet.

A felterjesztők ajánlásai és Bacsárdi László díjjal kapcsolatos reagálása a szervezet hivatalos közleményében olvasható:

http://spacegeneration.org/index.php/en/home-news/mom