RobonAUT 2017

2017. február 14.

Önállóan működő robotjárművek versenyét tekinthették meg az érdeklődők 2017. február 11-én a Műegyetem Q épületének aulájában. Az év első intelligens autóversenyén 11 csapat robotautója vett részt.

RobonAUT 2017 címmel hirdetett robotépítő versenyt a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke az MSc képzésben résztvevő villamosmérnök és mechatronikus hallgatók számára. A versenyen 3 fős csapatok és az általuk épített önállóan működő (autonóm) robotjárművek – átalakított modellautók – vehettek részt.

A robotautóknak kettős feladatot kellett teljesíteniük: egyrészt emberi beavatkozás nélkül végig kellett menniük egy akadálypályán, útjuk során a lehető legtöbb részfeladatot teljesítve, másrészt minél nagyobb sebességgel végig kellett haladniuk egy gyorsasági pályán.

A pálya elrendezése előre nem, de elemei – párhuzamos parkolás, utánfutó felvétele és letétele parkolóban, elsőbbségadás gyalogosnak, körforgalom, libikóka, forgó hordó és „útonálló” drón – ismertek voltak a résztvevők számára. Verseny közben semmilyen kommunikáció nem megengedett a robot és a külvilág között. A nézők az autókra szerelt kamera segítségével a kivetítőn és az interneten valós időben tudták követni az eseményeket a robotok szemszögéből is.

A verseny nem titkolt célja, hogy a mesterképzésben résztvevő hallgatók ne csak elméleti ismereteket sajátítsanak el, hanem azt alkalmazó gyakorlati tudásra is szert tegyenek, mutassák meg, hogy mire képes 2017-ben egy magyar mérnökhallgató a BME-n. A versenyző csapatok munkáját a tanszék doktoranduszai és oktatói közül kikerülő mentorok kísérték figyelemmel az elmúlt hónapokban.

A győztes csapat: ARMageddon

A leggyorsabb csapat: Slackers

Gratulálunk!

Video

SPOT Fotók

Robonaut fotók

bme.hu beszámoló