5G a campuson

2020. október 15.

Együttműködési megállapodást írt alá a BME és a Vodafone Magyarország az intézmény területén épülő kísérleti 5G hálózat és 5G Laboratórium létrehozásáról, üzemeltetéséről - tudósít  a bme.hu

„Nem volt még olyan alkalmunk, amikor nem diplomázó mérnököket, vagy új létesítményt, hanem egy frekvenciasávot ünnepeltünk: ennek jelentősége, hogy a mostantól  a Vodafone által a rendelkezésünkre bocsátott 40 MHz óriási lendületet adhat az 5G-hez kapcsolódó kutatásainknak és fejlesztéseinknek” – emelte ki köszöntőjében Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes a műegyetemi aláírási ceremónián. Hozzátette, „az 5G hálózatok nemcsak a hagyományos kommunikációs szolgáltatások minőségét növelik nagyobb adatátviteli sebességű multimédiás szolgáltatásokat nyújtva, hanem az adatátviteli sebességre és a késleltetésre vonatkozó szigorú műszaki követelmények olyan feltételeket biztosítanak, ami az önvezető autótól az ipar 4.0-ig számos új alkalmazás alapja. A műszaki és tudományos kihívásokat a BME szakemberei már vizsgálták, most lehetőségünk lesz az eredményeket átültetni a gyakorlatba is.

„Az 5G már nem a jövő, hanem a jelen technológiája, amely jelentős változást hoz az élet minden területén, egyebek mellett az iparban is. Várhatóan az 5G lesz a 21. század gazdaságának kommunikációs hálózata, és hozzájárul a Jövő Gyárának megvalósításához, az Ipar 4.0 paradigma kiteljesítéséhez. Az 5G teszthálózat létrejöttével a BME a hazai 5G fejlesztések centrumává válik, készen állva a KFI kooperációra minden, a távközléssel és 5G alkalmazások fejlesztésével foglalkozó hazai és külföldi vállalattal és intézettel – ismertette Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) dékánja. Beszámolója szerint az 5G teszthálózat elősegíti a BME részvételét 2021-től az Európai Unió innovációs keretprogramjában, a Horizon Europe részeként tervezett 5G és 6G célú kutatás-fejlesztési projektekben és egyéb kezdeményezésekben. A technológia támogatja a koronavírus-járvány elleni küzdelmet is: többek között lehetővé teszi a távolról történő diagnosztikát és a radiológiai felvételek megosztását, kiértékelését. A teszthálózaton belül működő 5G laboratórium felszerelése pedig az 5G alapú alkalmazások és szolgáltatások megújítását generálja számos vertikális iparágban, így például a mezőgazdaságban, a közlekedésben, és a logisztikában. Elárulta: régi álmuk teljesül, ha az 5G lefedettség „hídtól hídig”, azaz a Szabadság hídtól a Rákóczi hídig tarthat. „Ez a frekvencia nem adomány:  a VIK 'win-win' szituáció megteremtésén dolgozik. Az 5G önmagában nem sokat ér, alkalmazásokkal, szolgáltatásokkal együtt viszont nagyon sokat. Utóbbiak fejlesztésén minden fázisban van műegyetemi kompetencia a háttérben” – nyomatékosította a professzor.

A dékán kitért arra, hogy a BME a kísérleti 5G hálózat létrehozásában együttműködik a Nokia Magyarországgal, amely a rádiós eszközöket biztosítja az intézmény részére és közreműködik a hálózat üzemeltetésében is. Az 5G alapú kutatásokban a Műegyetem együtt dolgozik számos további vállalattal is. Az 5G teszthálózat létrehozásával hazánkban az 5G szolgáltatások világszínvonalú 5G K+F és innovációs tevékenységgel bővülnek. Az erre irányuló tervezőmunka már korábban elkezdődött a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projektje keretében, a Nokia Magyarország támogatásával.

http://www.bme.hu/hirek/20201015/Egyedulallo_egyetemi_infrastruktura_jon_letre_az_5G_alapu_innovaciok_fejlesztesehez