Ericsson-BME-Telekom együttműködés az 5G területén

2020. december 9.

Az együttműködés célja az ötödik generációs mobiltechnológia-rendszerek felhasználási lehetőségeinek tudományos vizsgálata a mezőgazdaságban és az „okos-gyártás” területén.

Közös sajtótájékoztatótz tartott 2020. december 9-én a BME , az Ericsson és a  Magyar Telekom.

Az együttműködés keretében a Magyar Telekom saját frekvenciakészletéből díjmentesen, haszonbérlet formájában átenged a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) javára 20MHz-et a 3600MHz-es sávból, és 10MHz-et a 2600MHz-es sávból kutatás-fejlesztési és oktatási célokra. A Magyar Telekom által kölcsönbe átengedett frekvenciákon az Ericsson Magyarország 5G teszthálózatot működtet a BME „I” épületében - tudósít a bme.hu.

A teszthálózat NSA (non-standalone, vagyis 4G hálózatra épülő) és a közeljövőben SA (standalone) üzemmódban is képes működni – ez utóbbi lehetővé teszi az 5G technológia minden képességének kiaknázását. A helyi 5G teszthálózat korlátozott hozzáférésű, azt kizárólag a BME kijelölt oktatói és hallgatói, valamint a két cég érintett munkatársai használhatják. A teszthálózaton kifejlesztett alkalmazásokat, megoldásokat a felek közösen mutatják be.

Teljes cikk

A Bitport összefoglalója