Gratulálunk!

2022. augusztus 25.

Műegyetemi oktatót választott rendes tagjává a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia

Az 1960-ban alapított párizsi székhelyű Nemzetközi Asztronautikai Akadémia rendes tagjává választotta a MANT alelnökét, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar egyetemi docensét, Bacsárdi Lászlót.

A Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) 1960-ban alakult meg Kármán Tódor kezdeményezésére. Az ENSZ által 1996-ban elismert független nemzetközi szervezet célja az űrtevékenység fejlesztésének előmozdítása, és azon egyének szakmai teljesítményének elismerése, akik a tudomány és a technika űrkutatáshoz kapcsolódó ágaiban jelentőset alkottak. A szervezet székhelye Párizsban, Franciaországban található.

Az IAA négy szekcióban (alaptudományok, műszaki tudományok, élettudományok, társadalomtudományok) választja tagjait, amelyek száma több mint 80 országot képviselve eléri az 1300 főt. Az Akadémia a nemzetközi tudományos együttműködés segítésére szimpóziumokat, tanácskozásokat szervez, kiadványokat jelentet meg. Ezek egyike az Acta Astronautica című szakfolyóirat. Az elmúlt évtizedek során számos nemzeti tudományos akadémiával alakítottak ki együttműködést. Az idei tagválasztási eljárást követően a szervezetnek hét magyar tagja van (1 tiszteleti tag és 6 rendes tag).

 

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) tagjainak kezdeményezésére a 2019 nyarán lezárult tagválasztási eljárás során az IAA műszaki tudományok osztályának levelező tagjává választották Dr. Bacsárdi Lászlót, a MANT alelnökét, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyetemi docensét. Az űrkvantumkommunikáció területén végzett munkájának elismeréseként három év levelező tagság után idén nyáron pedig az Akadémia tagjai rendes taggá választották meg. Ő az első műegyetemi oktató, aki tagja lett a Nemzetközi Asztronautikai Akadémiának, egyben az egyik legfiatalabb tagja a szervezetnek.

„Az Akadémia eljárásrendje alapján a levelező tagokat leghamarabb három év elteltével lehet rendes taggá felterjeszteni. Három tag ajánlása kell hozzá, ezt követően egy bizottság rangsorolja a felterjesztéseket, végül az Akadémia teljes tagsága szavaz a tagfelvételről. Nálam pont a minimális három év telt el, ráadásul külön megtiszteltetés, hogy az idén 90. évét ünneplő Almár Iván és Both Előd, az ENSZ Világűrbizottság Tudományos és Technikai Albizottságának egykori elnöke mellett személyesen Jean-Michel Contant, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia főtitkára terjesztett fel rendes tagnak” – mondta Bacsárdi László.

 

Bacsárdi László fő kutatási területe a műholdas kvantumkommunikáció. A BME Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium vezetője, a műegyetemi űrmérnök mesterképzés szakfelelőse, az UniSpace konzorcium keretében megvalósuló hazai űroktatási együttműködésben az űrtechnológiai szakértő szakirányú továbbképzés szakfelelőse. Aktív résztvevője a hazai Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratóriumban zajló munkának és számos nemzetközi együttműködéshez is kapcsolódik a neve. Tagja az 1951-ben alapított Nemzetközi Asztronautikai Szövetség űrkommunikáció szakbizottságának, és tanácsadóként részt vesz az Európai Űrügynökség űrtávközlési programbizottságának a munkájában is.

Bacsárdi László oklevelét 2022. szeptember 17-én veheti át a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia ünnepi rendezvényén, amelyet a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszussal egyidejűleg szerveznek meg Párizsban.