ARtificial Intelligence Skills Alliance

2023. február 27.

A BME VIK is az EU szintű mesterséges intelligencia képzések fejlesztésén dolgozó ARISA csoport tagja

 

A Mesterséges Intelligencia Készségek Szövetségének (ARtificial Intelligence Skills Alliance, ARISA) célja programozók, üzleti vezetők és politikai döntéshozók részére mesterséges intelligencia képzések EU szintű kidolgozása.

A mesterséges intelligencia (MI) az EU számára számtalan új lehetőséget nyit meg. Az MI-technológiák olyan iparágakra lehetnek jelentős hatással, mint a pénzügy, az egészségügy, az ellátási láncok, a gyártás vagy például az oktatás. Napjainkban az Európai Unióban a vállalkozások mindössze 8%-a használ MI alapú technológiát. Az MI bevezetésének egyik legnagyobb akadálya a megfelelően képzett szakemberek hiánya.

A DIGITALEUROPE (https://www.digitaleurope.org/) által vezetett 20 európai szervezetet, többek között a BME VIK-et is magába foglaló Erasmus+ program, az ARISA célja, hogy csökkentse az MI képzettség- és készséghiányt az EU-ban, és egyúttal növelje az MI elterjedését és társadalmi hatását és hasznát. A megfelelő munkaerő tovább- és átképzésének támogatása érdekében az ARISA országos és európai szinten is együttműködik a köz- és magánszféra szereplőivel. A projekt többek között az Európai Bizottság „A készségekről szóló paktum” (Pact of Skills, https://pact-for-skills.ec.europa.eu/index_en) kezdeményezésének részeként egy mesterséges intelligencia készségekre specializálódott közösséget kíván létrehozni.

A négyéves (2022-2026) program során európai szintű stratégiát dolgozunk ki a mesterséges intelligencia készségek fejlesztésére. A munkában az MI készséghiányok kezelésére rendszerszintű stratégiai célkitűzéseket és rövid- és hosszútávú feladatokat határozunk meg. Emellett különböző képzettségi szinteken (EQF4-8) tanterveket és oktatási programokat hozunk létre.

A munka első lépéseként különböző (üzleti és technológiai vezetői, programozói és politikai döntéshozói) munkakörökben azonosítottuk a jelenlegi és a jövőben várható MI készséghiányokat, melyről hamarosan tanulmány formájában számolunk be az ARISA honlapján és közösségi média csatornáin.

További információk az ARISA-ról:

ARISA hivatalos weboldal: https://aiskills.eu/
ARISA Twitter csatornája: https://twitter.com/AIskillsEU
ARISA LinkedIn csoportja: https://www.linkedin.com/company/aiskillseu

Felelősségi nyilatkozat

A projekt az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. A kifejtett nézetek és vélemények kizárólag a szerző(k) sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem az EACEA nem tehető felelőssé.

Résztvevő szervezetek:


Kontakt: gyires-toth.balint@vik.bme.hu