Gyászolunk!

2023. október 19.

Elhunyt Dr. Kenderessy Miklós (1934-2023), az SzHVT c. egyetemi docense

1934-ben Budapesten született, gyermekéveit Csepelen töltötte. Iskoláit a háborús és utána következő nehéz évek határozták meg. Mindvégig szorgalmas, kitűnő tanuló volt. A csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban érettségizett kitűnő eredménnyel, így az akkori kor szokásainak megfelelően az Oktatásügyi Minisztertől „Kitűnő tanuló” oklevelet és érdemérmet kapott.

1953 szeptemberében kezdte meg egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának Híradástechnikai és Gyengeáramú szakán. 1958-ban a diplomájának megszerzése utána a Távközlési Kutató Intézetben, a TÁKI-ban kezdett dolgozni, ahol mikrohullámú berendezések kutatásával és fejlesztésével foglalkozott. Itt végigjárta a ranglétrát. 1970-től a TÁKI tudományos osztályát vezette, majd főosztályvezető lett. 2006-ban mint az Intézet műszaki igazgatója és vezérigazgató-helyettese ment nyugdíjba. Nyugdíjba vonulása után is aktív maradt, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumban dolgozott szakfőtanácsosként. Munkásságát több szakcikk, szakkönyvek és számos szabadalom tanúsítja.

A diploma megszerzése után folyamatosan képezte magát tovább. 1962-ben egyetemi doktori címet, 1976-ban kandidátusi címet szerzett. 1963 óta tanított a BME Villamosmérnöki Karának Mikrohullámú Híradástechnika Tanszékén. 1973-tól az Állami Vizsgáztató Bizottság tagjaként, 1991-től pedig címzetes egyetemi docensként az Állami Vizsgabizottság elnöki teendőit látta el.

Számos szakmai szervezetben tevékenykedett: MTA Távközlési Rendszerek Bizottsága, Nemzetközi Rádiótudományi Bizottság (URSI) Magyar Nemzeti Bizottsága, HTE, MATE. 1999 és 2011 között a Magyar Mérnökakadémia alelnöke. Hosszabb tanulmányúton járt Münchenben, Londonban és Moszkvában.

 

1978-ban a rádiótechnikai rendszerek kutatásában elért nemzetközi hírű munkásságáért Állami Díjat kapott. További kitüntetései: Kiváló Újító arany fokozat, Kolos Richárd-díj, Pollák-Virág-díj, Kruspér István emlékérem, TEKHNÉ Érem.

 

A BME Kari Tanácsa 2008-ban arany-, 2018-ban gyémánt-, 2023-ban vasdiploma adományozásával ismerte el értékes mérnöki tevékenységét.

Halálával a magyar mérnöktársadalom egy kimagasló személyisége távozott el, aki szorgalmával, szakmai tudásával és kollegialitásával mérnökgenerációknak mutatott irányt.