Gratulálunk!

2024. február 26.

A UniSpace Program szakirányú továbbképzésein első alkalommal, összesen mintegy 70 hallgató kapott szakképzettséget igazoló okiratot a február 24-én rendezett oklevélátadó ünnepségen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében.

A kormány által elfogadott Magyarország Űrstratégiájának célkitűzéseivel összhangban létrejött UniSpace programban 2022 szeptemberében indult négy önálló, de összehangolt űrtudományi szakirányú továbbképzés hazánkban az NKE koordinációjával.

A hazai felsőoktatásban közös képzés indítása érdekében 17 egyetem először fogott össze – hangsúlyozta Kovács László dandártábornok, az NKE tudományos rektorhelyettese. „A UniSpace Program iránti jelentős érdeklődés az űrszektor mindennapi életünkben betöltött növekvő szerepére hívja fel a figyelmet” – fogalmazott. Hozzátette: a képzés azért is különleges, mert az ebben oktatók a tudásuk legjavával járulnak hozzá a 21. század által támasztott követelményeknek megfelelni képes szakemberek képzéséhez, úttörő vállalkozásukkal mintát adva más hazai szektorok számára is.

A BME VIK koordinálta űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzésben 15 hallgató kezdte meg tanulmányait és vehette át oklevelét.

A UniSpace program képzései három félévesek, az első szemeszter közös, azaz a hallgatók minden tudományterület releváns alapismereteit elsajátíthatják (űrtudomány és-technológia alapjai, űrélettan és táplálkozás, nemzetközi jog és űrgazdasági alapok). A második és harmadik szemeszterek képzésenként, tudományterületenként mélyítik el a világűr felhasználásával kapcsolatos ismereteket. Emellett a hallgatók e szemeszterek során is áthallgatnak a többi szakirányra.

https://www.uni-nke.hu/hirek/2024/02/26/az-ur-egyet-jelent-a-jovovel

https://www.bme.hu/hirek/20240307/UniSpace_program_megvannak_az_elso_vegzosok