Lezárult a HCAIM projekt

2024. október 22.

Sikeresen zárult a HCAIM projekt, hamarosan indul a folytatása

Emberközpontú mesterséges intelligencia mesterképzés a BME VIK-en

2024. október 21.

A 2021-ben indult HCAIM (Human-Centred AI Master’s) projekt a zárójelentés elfogadásával sikeresen véget ért 2024-ben. A konzorcium tagjai – egyetemek, kiválósági központok és vállalkozások öt európai uniós országból – angol nyelvű tananyagot dolgoztak ki mesterképzéses hallgatók számára az emberközpontú mesterséges intelligencia témakörében. A 60 kredites program kiegészítő mesterképzésként indult el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán (BME VIK) 2022-ben, a szükséges előképzettség miatt elsősorban – de nem kizárólag – mérnökinformatikus hallgatók számára.

A mesterséges intelligencia (MI) emberközpontú megközelítése arra törekszik, hogy az alapvető emberi jo­gok tiszteletben tartása révén a humán értékek központi szerepet kapjanak az MI-rendszerek fejlesztése, tele­pítése, használata és felügyelete során. A HCAIM képzés arra készíti fel a hallgatókat, hogy ilyen MI-innovációkat hozzanak létre, illetve alkalmazzanak, miközben kihasználják az MI-ben rejlő lehetőségeket és előnyö­ket a mai digitális társadalom javára.

A HCAIM projektben a tananyag kidolgozása volt a fő feladat, de számos egyéb kísérőrendezvényre is sor került az évek folyamán, többek között webináriumokra, konferenciákra, hackathon-jellegű versenyekre (Ethicon), intenzív hibrid képzési programokra (BIP) Erasmus-támogatással.

A BME hallgatói közül az indulás óta mintegy 90-en kapcsolódtak be a képzésbe, közülük 2022-ben hárman szerezték meg a képesítést, 2023-ban összesen nyolcan, 2024 tavaszi félévében pedig öten. A lemorzsolódók száma viszonylag magas, 50% körüli, hiszen a hallgatóknak többletkrediteket kell szerezniük, ami gyakran nem fér bele a két évig tartó mesterképzésükbe. Ezzel együtt 2024-ben és 2025-ben további 30 hallgató végzése várható.

Fontos kísérőrendezvénye a képzésnek az AI Ethicon és az Erasmus által támogatott hibrid intenzív program (Blendid Intensive Program, BIP). Kétszer volt eddig AI Ethicon, kb. 20 versenyzővel a BME-ről. A BIP-et a 2024/25-ös tanévben már harmadszor fogja megrendezni holland partnerünk, a HU Utrecht. A BME hallgatói közül 2022/23-ban 15-en, 2023/24-ben 5-en vettek részt a BIP-ben. 2024/25-ben pedig 15-20 résztvevő várható.

A HCAIM projekt ugyan véget ért 2024-ben, de hamarosan indul a folytatása, a PANORAIMA projekt, amelynek fő célja a HCAI képzés kiterjesztése a nem informatikus alapdiplomával rendelkezőkre, valamint a felnőttképzés keretében magukat továbbképezni akaró diplomásokra.

Hasznos linkek:

Intenzív hibrid képzési programok Erasmus-támogatással: https://hcaim.bme.hu/en/bip/