Google I/O Extended 2014

2014. július 1.

A Google I/O idei budapesti Extended rendezvényét a fejlesztők részére idén is a BME VIK  Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke szervezte. Az előző évi sikeren felbuzdulva, idén is többet nyújtott a csapat a videofolyamok puszta közös nézésénél. Valójában egy komplett, kétnapos esti fejlesztői konferencia kerekedett ki a rendezvényből.

A program három különböző típusú elem kombinációjából állt össze. Egyrészt ­a tanszék mérnökei és oktatói kiemelt érdeklődésre számot tartó fejlesztői témákat jártak körbe (felhasználói felület tervezési elvek, függőségkezelés és reflection Android környezetben, TV-re való fejlesztés, hatékony hálózati kommunikáció és Hadoop fejlesztés Google Cloud platformon) és mutattak be. Másrészt az iparban tevékenykedő cégek – fejlesztők, hardvergyártók, megoldásszállítók – képviselői vezettek be kulisszatitkaikba. A visszajelzések alapján messze ezek voltak a legnépszerűbb részei a rendezvénynek. Végül természetesen a harmadik elem , a San Francisco-i streamek közös, kivetítőn történő megtekintése volt, amely a Q-II nagyelőadó projektorán igazán impresszív élményt nyújtott. A rendezvényt Vajk István tanszékvezető  nyitotta meg, majd ezt követően  Forstner Bertalan és  Ekler Péter konferálták fel az előadásokat, illetve a nagy létszámú érdeklődés miatt a rendezvény egy Google „nagykövetet” is kapott Filip Hráček személyében, aki egy videó üzenetben köszöntötte a résztvevőket.

A rendezvény résztvevői is három nagyobb csoportra oszthatóak. Az első csoportba természetesen az egyetemi és tanszéki hallgatók tartoznak, akik a mobilklubok hangulatát érezték a két este alatt. Másodsorban az iparból érkező fejlesztők, mérnökök jöttek, akik között szintén sok volt BME-s kollégára lehetett lelni. Sokan közülük a rendezvény médiatámogatója, a HWSW olvasóközönségébe tartoztak. A közönség harmadik csoportja a hazai Google Developer Group tagjaiból került ki. Ugyancsak nekik köszönhetően a rendezvény hazai vonatkozású előadásait élőben is lehetett követni az Interneten keresztül, illetve ezek utólag is megtekinthetők itt

A jó hangulatot fokozta, hogy mindkét napra biztosított jó erős kávét a Demola, és frissítőket a HWSW. Sőt, további meglepetésként csütörtök este a MISYS az előadása után rengeteg pizzát hozott az éhes közönségnek. A rendezvény végén a résztvevők között a Google jóvoltából apróbb ajándékcsomagok is kisorsolásra kerültek.  https://plus.google.com/events/cuqcuuq87pt9ju368vvqlarqg8o.